所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
完全封鎖
咁即係你地中國人根本就唔尊重地方文化啦
連入鄉隨俗嘅基本嘢都唔識,
難怪你地中國人去到邊都俾人歧視

香港人唔學你地中國普通話就係盲反
你地中國移民嚟到香港唔學廣東話咁叫咩?愛國啊?
咁你做五毛成班都係支那仔又正常嘅
冇後悔過,我做左野響各個政府部門遊走幾年我都未洗用過蝗語,廣東話同英文就已經夠做
中共呢d行為我從來都唔buy
真係好垃圾
果啲肯學習香港文化,本地語言嘅移民,我一向十分支持㗎,我好支持移民主動融入香港社會。

只係更多嘅係唔願意貢獻、唔願意工作、唔願意融入社會但又抱怨香港人歧視佢地、要求人遷就自己.....依類人係佔多數,你冇得否認,依個係好嚴肅嘅事實
當中會有好既我都認同呀
啃咪應該由香港人揀邊啲好既人黎
而唔係中共派落黎
同秦國果種殘酷手段比
英國人做既只係小巫見大巫
你憑咩去斷定咩要包容,咩係唔應該包容?
唔好咁法西斯好唔好?
又成功幫你賺多5毛,係咪好爽呀而家?
我一路講緊入鄉隨俗嘅重要,
你就不斷重複香港係中國一部分。

你去到重慶,唔主動學重慶話,一樣會俾當地人歧視。我理得你中國唔中國,你入鄉唔隨俗,自然就唔會得到當地人尊重認同,而唔係當地人盲反你。問題根本就一直係你身上

就係咁簡單
分享比大家等大家都知呢條友弱智
由邊個決定亦都唔到你去決定
Sor
人地唔係咩都吸哂
識互相尊重就可以包容,唔識就唔洗講
本土派日日挑起矛盾
最唔識尊重包容就係本土派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞