所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
題外話,唔知毛主席同鄧總書記考普通話基準試會有幾多分?
有邊間香港嘅大學係完全用英文做教學語言? 好似冇架喎.

你係咪未讀過大學, 晌度9up咋?
email用英文就即係平時都用英文?

出嚟做嘢, 同啲大公司聯絡email都係用英文, 咁你開會見客又會用英文?
講撚咗啦, 英文係高等語言, 溝埋黎用冇所謂
殘體字蝗語係賤文
哈哈, 頭先都講過, 我係晌外國讀書嘅.

睇嚟你記憶力真係好有問題.
雙咩重啫
我既標準係祟優
高級語文如英文就接受
低賤語文就唔用,點雙重啊
地球幾百隻語文,係咪要學撚哂呀
我係晌個以英文為第一語言嘅地方讀書嘅.

唔知咁講滿足到你嘅好奇心未?
似乎唔同意你嘅, 你都覺得人地係港獨本土上腦.

每個國家入籍都係要人入鄉隨俗, 似乎晌你眼中佢地都係港獨本土上腦.
當撈侵響五毛眼中都係本土上腦,然而侵已經證明左本土冇錯
頭先又話只有本土港獨朋友會盲目文化保護主意.

但係我舉咗幾個例子, 佢講多兩講唯有認話外國都有盲目文化保護主義, 但又要講到香港果隻同外國果隻唔同.

但係又完全證明唔到當中有咩唔同,一尾聲大就以為自己正確,講唔過又開始兜
問佢有咩證據, 有咩source, 佢就左閃右避, 答極都答唔出.

同支那口交部一樣

支那做咩都係正確,同支那觀點唔岩就宣稱與世界背馳
現實係支那正被世界所唾棄,而支那總認為佢就係世界
公我贏字你輸講完又唔算數嘅垃圾

原來香港人講廣東話就係壓迫其他中國人,係盲反,係反共反上腦

你地中國人要香港人講普通話就唔係壓迫

香港人嘅心聲嘅唔係真理
你地中國人講嘅就係真理

我都係第一次聽香港人係壓迫者,原來俾政權壓迫到盡頭都可以叫壓迫

睇嚟廣東話同香港人存在都係罪
你地中國行保護主義,行極端民族主義,行帝國主義,樓主點睇?
依啲算唔算係本土論述啊?
定係香港行本土論述就唔得,你地中國行就得?

果然係一國兩制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞