所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
你唔支持普教中, 一回事.

係咪有人想用普通話取代廣東話又係另一回事.

你另一個回覆就話港英政府用廣東話做教學語言係為咗排擠其他方言.

到而家用普教中你又唔會覺得政府係用普通話排擠廣東話嘅.

點解同一性質嘅嘢, 你可以有兩個完全相反嘅睇法?
而家香港冇人話要取代廣東話

你有冇講過啲咁嘅嘢?
我咪就係話緊你, 大大個普教中晌度, 你都話未睇到有人話要取代廣東話, 但係港英政府用廣東話教書, 你就話係排擠其他方語, 係雙重標準囉.

我冇話你支持普教中呀, 我係話你扮睇普教中唔到咋.
盲目維護?全世界都係維護自己地方文化行先
中咩間
同漢族有關係都可以獨立,一個民族只可以有一個國家係支那人先會咁諗
啲人湧入嚟唔駛俾屋佢哋住?房屋問題同新移民無關?我屌你老母啦
新移民後代無資格反新移民?
新移民後代視香港為家,佢哋唔少同大陸無咩關係,親友都喺香港,視自己為香港人,點解唔可以反新移民?
班本土帶有色眼鏡睇新移民
新移民點融入呀
推普滅粵就係大問題!
支那畜
新移民願唔願意融合係睇佢地肯唔肯擁抱香港文化.

嚟到香港, 搵份工做, 譚仔阿姐又好, 搬運工人又好, 循規蹈矩, 自然人人都會當佢係香港人.
你唔諗下有幾多新移民係害香港?

E.G. 施君龍
所有科目都用普通話教, 先至叫取代廣東話?

即係要俾埋個屎忽人屌先叫非禮?
咩叫香港文化, 獅子山精神, 其實唔少政府官員都講過, 你自己入去睇睇吧.

https://www.google.com/search?q=%E7%8D%85%E5%AD%90%E5%B1%B1%E7%B2%BE%E7%A5%9E+site%3Agov.hk
有冇用英文嚟教中文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞