所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
梁天琦係咪香港人?
你講得出唔係就得了.
其實呢.

英文係香港官方語言嚟.
點解香港要去英殖化?

係架, 你可以話普通話係香港官方語言, 不過九成幾講廣東話做第一語言嘅香港人會笑你on9唧.
望住JR完美體現乜嘢叫蚛蟈人

你同佢講法律佢就講道德,你同佢講道德佢就會講人情,你同佢講人情佢就會講法律

話緊你呀JR, 成日遊花園響度兜,人地問你一條yes no question 你就係係咁話表達左,一堆垃圾回覆想執個尾彩,但係大家都已經知你冇料扮四條,你都係收手啦
你講到冇人可以講到香港文化係乜咁, 咁就真係唔使討論落去.

因為其實香港文化係乜, 生活晌香港一段時間嘅人都會知係乜, 就算大家定義有少少差別, 點都會有好大份共同點.

而你講到依舊嘢係定義唔到, 冇統一定義, 冇人代表到全部香港人去肯定依個定義, 係犯咗邏輯謬誤.
講到底佢只係單純想否定香港文化嘅存在
如果用佢嘅一副標準, 其實儒家文化, 華夏文化, 都一樣冇統一定義, 冇人定義到, 冇人代表到全部人去肯定依個定義.
之後佢又會講到其他(特別係中國)嘅文化有聲有色咁,試圖用雙重標準+偷換概念去達成單純地否地佢想否定嘅嘢
你講到冇人可以講到香港文化係乜咁, 咁就真係唔使討論落去.

因為其實香港文化係乜, 生活晌香港一段時間嘅人都會知係乜, 就算大家定義有少少差別, 點都會有好大份共同點.

而你講到依舊嘢係定義唔到, 冇統一定義, 冇人代表到全部香港人去肯定依個定義, 係犯咗邏輯謬誤.
講到底佢只係單純想否定香港文化嘅存在
如果用佢嘅一副標準, 其實儒家文化, 華夏文化, 都一樣冇統一定義, 冇人定義到, 冇人代表到全部人去肯定依個定義.
之後佢又會講到其他(特別係中國)嘅文化有聲有色咁,試圖用雙重標準+偷換概念去達成單純地否佢想否定嘅嘢
英文依個地球最多人用, 講英文有咩唔好?

法例有邊條過時, 講嚟聽下?

改官僚體制, 又關去殖咩事? 殖民地有政府, 係咪要我地拆咗個政府先叫去殖?

越嚟越多人學普通話, 但係廣東話依然係最多人用嘅第一語言啊.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞