所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
本土派自己都係大陸落黎
好似搭巴士
未上車就追住上
上咗就霸住唔比其他人上
新移民議題同置業同一道理

家下係你地中國迫我地香港人用你地中國嘅普通話同你地中國嘅字喎

來到一個地方居住,學習當地文化係基本嘢啦

定其實你想講你地中國人盲反我地香港人?
早撚過你地喺香港就有權話事啦
不如講吓點撚解自己都係新移民就冇權話事?
香港社會政策點解香港市民冇權話事呀?
除咗非洲原住民,全地球人都係新移民喎
咁係咪非洲佬話哂事呀
答我
點解香港社會政策,香港人冇'資格'話事?
係咪全世界出入境政策要問非洲佬呀?
絕大部分中國人都係近幾十萬年西亞落黎
中原所謂原居民只不過早幾百個世紀,一樣係西亞
落黎

第2項咪好像依家支那畜生成日倒果為因

支那畜生成日將香港發達
講成班中國人南下

本貿上因為支國搞政治運動
班人無得唔走落走香港

不如你講下
班人唔去香港

可以去邊度
去朝鮮 唔去福建 唔去雲南
1. 唔洗又偷換概念啦,我係反對佢地入境,仲有佢地大陸有樓查撚到咩

2. 今時不同往日
依家全撚部食綜援,用公家醫療,住撚哂啲屋,房屋問題大鑊過當年好多
用過去黎spin冇用架,諗過啦
有學術研究 新來港多數人支持保皇又唔講
兩代移民根本就性質唔同
戰後移民,果堆係避秦嘅難民,來到香港暫居,但都願意貢獻香港發展,而且由暫居變永居,仲願意成為香港人,主動融入香港社會

依家嘅移民,完全係為福利或更好前途而來,來到香港當踏腳板,仲保留自己中國人價值觀,要求香港人遷就返佢地,唔願意融入香港社會

你話邊代香港人值得話事?你根本都唔願意成為香港人,唔認同香港價值,咁我又點解要接受你地?
到底咩係中國人

文化,血統,精神,價值

成日好撚學術咁講中國人

大話講左100次就變真
係你啫支那仔
你上面嗰龍門係遲黎就冇資格喎,香港市民冇既話香港政府又會有?
中共仲遲又會有?

華人俾人駁過幾百次又當睇唔到
班五毛唔會認
班人不停loop支那邏輯

你父母祖先都係中國來

美國獨立戰爭
一戰瑞士人唔幫德國

係佢地眼中班人 都係不知所謂
點撚樣雙重標準呀
我正正係話,要同一標準的話,
唔該中国俾出入境審批權俾非洲人
你俾撚咗先同我講香港人冇資格啦屌你老母
Show Blocked User - 物產豐隆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞