做政府多年,發現識用正確方法,鬧政府、屌政府的香港人非常少

556 回覆
3384 Like 48 Dislike
寫呢個post係想你,懂得如何正確地「屌政府」。

1. 識上 Facebook、高登、香討、連登投訴政府的香港市民,多不勝數。

但透過正常官方途徑,用email或寫信投訴的市民,很少。

2. 好多人以為寫email俾政府冇用。但實際上 ,政府會搵個eo耍完你之後,會記錄在案,定期檢討。

有需要的檢討完後會招標,搵外判商解決問題。

3. 涉中共中央政府掌權的民生大事(即係真普選、內地移民問題),香港冇權話事。市民點遊行,佔中,點屌香港政府,都冇意義。唯有祈禱讓中共良心發現,或者頂唔順就移民。

4. 不涉中共的民生大事(如樓價問題),但涉及各階層不同的利益,且高風險政策。基本要組織有100萬人先可以逼到政府 take action。

講開遊行,主題最好要針對性(樓價問題就樓價問題)

(一次的遊行,唔好又屌樓價高,又屌醫療差,又屌冇普選。屌太多野,唔集中主題,會好鬆散。成個遊行變左好似細路仔或港女哭鬧咁,變成冇意義的遊行)
基本上香港人連遊行都唔識。

例如150萬人,七一遊行,抗議施政失誤(政策點失誤法。唔清唔楚,十足港女或細路哭鬧咁。有乜意思? )

150萬人,抗議樓價高 + 公立醫療人手不足 + 冇普選 + 太多大陸人

(倒底有幾多人抗議樓價高?倒底有幾多人抗議公立醫院人手不足?倒底有幾多人抗議冇普選?倒底有幾多人抗議太多大陸人?政府收唔到準確資料,冇法處理,對不起)

如果,100萬人抗議樓價過高,要求政府增加土地房屋供應(政府收到市民準確資信息,會盡快搵賣地,建樓)
其實1823或者Email好有用,
上個月我send 1823去投訴香港郵政個網站用Great Britain唔係用United Kingdom,
唔使一個星期全部改晒
冇人推
留名
果然識野
以前啲議員真係會燃政府, 但而家淨係識燃市民.
所有民生大野全都縮埋, 啲咩港獨明知嘈黎都無用既野先出黎嘈.
其實個重點係要煩到你要煩到既人
同埋要見光既
咁老細為左唔想煩就會叫d細既搞左佢
只要佢覺得幫你簡單過比你煩
佢地就會搞
講得幾好
我試過做政府網站,
內部統計約每日約1500人瀏覽。

試過放緊假去旅行,自己先發現左成個website mobile版down左成日。

心諗,今翅大獲了,實有好多人投訴。

點知返到office,一個投訴都收唔到。
岩啊依加啲遊行似安全閥 俾人發洩用
多過真係認認真真表達不滿

btw樓主講得幾好
好文
所以話民主黨咁多年黎幫左呢個政府幾多
唔關識唔識事,佢set個數100萬咁大第一難以實現,第二,要玩嘢太容易,如果你要真係集中一樣嘢去抗議,佢搵啲大媽踩下場上下tvb就搞掂你。

總結,唔係識唔識玩嘅問題,係冇得玩,你識玩只係會煩到佢地令更多人關注(maybe)但政府有無數手段賴貓。

不過都支持大家嘗試,煩下佢地,令佢地岀現更多荒謬言論同處理手法,喚醒更多港豬。
關於第3,4點
呢兩點係香港所有問題既根源

其他
Well noted

我返出去做嘢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞