所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
但係你從來都講唔出本土到底點樣冇出路

而跟隨中國除左死路之外仲有咩可能性
議員要做嘅就係把握議會時間,向政府官員問清楚d細節
無助市民了解真相嘅發洩、冗長重複提問、咬文嚼字、玩規程問題有咩意義
一地兩檢可能就算通過咗都會比人司法覆核
咁咪交比法官定奪囉
證明香港有人冇良心. 但係亦都證明咗而家嘅政治體系, 唔會有個有良心肯到中國反檯嘅人上台. 所以咪要改變, 咪要分治囉.
唔可能一切都交比法官去定奪,呢個就變成政府濫用司法系統
至於你講細節,就係政府隱瞞細節同播錄音帶一樣,咁議員點問都唔會得到理想嘅答案,利用規則議程等等都根本阻止唔到政府打橫黎,而且政府已經唔理有冇違反章程都想過,咁係咪政府帶頭做壞先例唔洗跟從法律憲法我 呢種根本響上到司法系統之前早就應該要比人ban
又一隻
議員職責係向政府表達市民意見、要求政府解釋政策、同提出建議
人身攻擊政府官員、拉布有咩建設性可言?做show? 發洩?
出完氣之後香港會有咩進步?
香港行普通法,司法覆核等終審法院定奪都比拉布有效得多
係,議員職責的確係為左問責
但係目前嘅政府可以用釋法去避過,亦有一地兩檢嘗試先通過再審議嘅例子存在,可以話係破壞緊香港嘅司法與憲法
拉布係為左防止件事迅速惡化(雖然響目前嘅情況會被剪布,所以越黎越難有作為),而實際上呢種或者有人會認為係出氣,但重點係亦都要向大家展示呢種姿態,並唔係單單因為唔gur就要做呢種行為,而係比大家明白政府已經唔再去聽市民嘅諗法
議員要做嘅就係把握議會時間,向政府官員問清楚d細節
無助市民了解真相嘅發洩、冗長重複提問、咬文嚼字、玩規程問題有咩意義
一地兩檢可能就算通過咗都會比人司法覆核
咁咪交比法官定奪囉
唔可能一切都交比法官去定奪,呢個就變成政府濫用司法系統
至於你講細節,就係政府隱瞞細節同播錄音帶一樣,咁議員點問都唔會得到理想嘅答案,利用規則議程等等都根本阻止唔到政府打橫黎,而且政府已經唔理有冇違反章程都想過,咁係咪政府帶頭做壞先例唔洗跟從法律憲法 呢種根本響上到司法系統之前早就應該要比人ban
不可動搖嘅事實
包容唔同人唔代表我要愛中國

仲有而家係中共企圖用"中國文化"消滅香港本土文化 點解我仲要愛佢
點解唔可以係政府領導人反檯?

你頭先又話香港同中國冇分別, 商家跪低晒, 中國已經有晒商界政界控制權, 轉頭就諗住將中國政府晌香港缺乏發展嘅負責名單之中剔走, 香港衰係自己衰, 唔關中國事, 邊有咁著數架?

一係就中國管唔到香港, 咁香港做唔到嘢就自己攞嚟, 但大家都知唔係咁.

一係就中國非直接管到香港, 咁香港冇發展嘅責任, 中國都要負上一筆囉.
但而家中共唔係要同香港文化互動喎

佢係要消滅我地喎 咁點解我要愛中國?
本土主義=侏儒版既民族主義=on9仔先buy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞