所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
有人話, 因為咁咁咁, 所以A唔合理.

我話, 你依個講法唔合邏輯, 因為第二度都係咁咁咁, 都發生咁A嘅情況.

然後我就變咗係支持A?

你用下腦啦, 如果你有嘅話.
普教中, 修改中史教育 呢啲係乜黎? 抗拒支那化係好正常
唔好意思,接受外國文化同被侵略文化係兩樣野黎,
英文我地會唔會反?唔會
日文我地會唔會反?唔會
韓文我地會唔會反?我地或者會屌韓狗但係佢地冇侵略文化,所以唔會反
殘體中文同蝗語係就唔同,響教育到生活以至文化都係侵略,普教中係試圖replace廣東話,推崇殘體字令大家輕視我地一直以黎用嘅正體中文,呢種文化侵略點解要去接受?打的我生活左廿幾年都係近幾年先聽到有人會用,一直以黎都係飛的

講到比人文化侵略好事冇事,其寶掉轉講你做緊嘅就係盲反保護主義
巴塞羅那有大學教授講課果陣, 堅持用加泰語, 學生用西班牙文問問題佢唔答, 係咪盲目文化保護主義?

韓國每年規定外國電影放映只可佔總公映時間某個百分比, 係咪盲目文化保護主義?

法國政府因為回教徒女士唔肯同人握手唔俾佢入籍, 係咪盲目文化保護主義?
條撚樣十足十口交部屌美國保護主義
個教授唔係自己用母語, 係迫全個課室同佢一齊用加泰語呀.

咁你覺得加泰教授, 韓國政府同法國政府, 又係咪盲目文化保護主義呀?
嘩, 你講嘢唔使理據架喎, 你話係就係, 唔使證據, 勁呀!
我而家問你覺唔覺得加泰教授韓國政府同法國政府係盲目文化保護主義呀, 你兜嚟兜去做咩唧? 係定唔係好難答?

而家個教授咪就係用行動反對學生用西班牙文囉, 同啲人反國語簡體字有咩分別?
1年單程證5.5萬人,加埋其他來源7-8萬人
香港一年咪2-3萬單位,住到~10萬人

外來人口佔每年房屋供應7-8成,咁都叫唔係問題源頭?有哂數字叫偽科學?
文化不斷演變
日本古代吸收漢唐宋文化,近代吸收美法文化
執著死守呢一刻文化面貌
只會令文化失去活力
咁你著咗漢服行街未?
有啲人呢, 同人討論呢, 就係為咗拗贏人, 以為寫一大堆字出嚟就兇到人, 但當問到佢嘅立場, 叫佢最簡單咁講出嚟果陣, 佢就顧左右而言他, 永遠唔敢直接答嘅.

你就當我理解力低. 請問你覺唔覺得加泰教授, 韓國政府同法國政府, 係盲目文化保護主義呀?
係呀, 所以向好既文化學習, 例如歐美
支那殘體字啲俾文盲學既就應該唾棄
佢永遠都唔會答到,因為一答左就冇得兜
咪係
睇下幾多香港人炒”港人港地“啟德一號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞