所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
我依家係見唔到你有反駁嘅point我先咁問你,你係比唔到我就掉轉話我冇睇,但係我又真係見唔到你有point

樓主依家叫緊大家理性討論啦,唔好以人廢言,認真比我望下有咩反駁嘅point 啦
本土派一直對所有同中國有關政策作各樣指控
有咩證明先?
無證明嘅野我唔再回覆
一帶一路只不過係共匪想透過經濟手段去造每令自己稱霸
唔係有機會唔爭取,而係根本唔想要比人強行隊埋黎
而事實上各大國都冇去支持一帶一路,點叫香港人去相信一帶一路會有咩好處,依家重比人戲稱一賄一賂
中國承建商偷工減料,不斷cap水取利
我都話我見唔到你有point你係咪文盲

定係你無法證明自己有point,不過算啦知你想贏架啦,贏飽佢啦贏國人
睇下巴基斯坦瓜達爾港就知,中國表面幫你建設,實際上就係奪取土地,
去增加影響力

你地幾個互相攻擊完未
有無數據有無reference去睇宜家中港關係先
香港人有無發展機會先
香港公司去投標時做好自己本分保障當地勞工權益就得
發咩展,香港人有撚的得分?
所謂一帶一路同大東亞共榮圈根本無分別
JR同樓主,你地就繼續去相信你地嘅中國啦,而我地會繼續笑9中國所有柒事

有廿年時間去睇清一個垃圾國家,都重有人去相信,只可以講真係未有人睇得透,又或者盲目相信,冇討論價值可言
無民族主義邊度有優秀民族個種傲骨,唔通學强國乜都偷呃拐騙
雙方互惠互利就得
基建投資同產業發展、出口貿易巴基斯坦有得著啵
發展中國家財政預算兼顧到嘅野唔多
有錢都會改善教育、醫療先
中國加入就提供融資機會
當配套完善,成個國家經濟發展都有幫助,在帶動就業
香港人去做生意亦容易得多
港口、船務、物流、貿易一直係香港強項
而家有無民主自由法治吖,無吖嘛!
互惠互利?實際上係中國獨利!
香港人嘅國際視野呢?
自己眼界小就唔好賴中央政府
幫中共塗脂抹粉幫到出晒面,返上去舐大陸閪啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞