所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
當年落黎香港嘅人來自五湖四海
按本土派說法
廣州文化係咪取代其他文化先
上海人文化呢
福建人文化呢
新界人原居民文化呢
我支持香港人講廣東話就係鬧緊新移民?

我支持加泰教授用加泰語授課係唔係鬧緊西班牙人?

我支持韓國政府播韓國電影多啲係咪鬧緊荷里活?

我支持法國政府唔俾個女人入籍係咪鬧緊回教徒?
依家香港人唔學咩?
識就得啦,點解要求埋人去講?

而且,睇嚟你都係唔明入鄉隨俗嘅重要
係唔係中國又點啫,依家係你尊唔尊重當地人嘅問題
天朝心態,我天朝子民去到邊都要遷就返人去服務自己。人地唔肯就撻句「你盲反」「你都係中國人」咁就當解決問題

總之香港人講廣東話就係罪,唔講普通話就係盲反,唔寫簡體字就係歧視,係咪?中國人冇問題,係咪?
點解要用國家做單位? 點解唔可以成個地球做單位? 中國人唔係地球人?
總之香港人就應該要保護而家嘅香港文化同語言
戇撚柒鳩
當年政府有冇人教小朋友, 講客家話福建話圍頭話係冇禮貌呀??
好多港督識中文, 金文泰仲識講圍頭話
你自己入吓圍村, 好多原居民文化仲係度
//同埋而家香港廣東話冇被普通話取代,但你唔可以反對人地用普通話。//

佢實係咁講
反正廣東話繼續咁落去實滅亡
到時香港變普通話天下,佢就唔會咁講

佢肯定又話香港人用普通話,廣東話依啲弱勢語言,學嚟冇用
跟住又會講香港係中國一部分blablabla
我係覺得果啲唔肯接受香港生活方式嘅移民有問題.

唔代表我覺得所有新移民有問題.

我覺得你好低能, 唔代表我鬧晒所有連登巴打, 你明唔明中間嘅道理?
晌香港, 點解要用簡體字?
我好支持廣東四大族群推廣自己語言㗎,互相尊重同支持,依啲都係嶺南珍貴文化,好值得推廣繼承落去

反而你地中國政府don’t give a fuck
刻意消滅非北方文化,你唔問下佢地先?問查土派?

邊個掌緊權啊?邊個推普滅廣啊?不如你答返我啊?
你唔係聖戰討伐對象好和平架
不過係唔係討伐對象發唔發動聖戰佢話事

同土共話你係唔係港獨一樣係佢話事
咩叫刻意?咩叫'非刻意'?
當年有資源教撚哂咁多??
我問你點解要以國家做單位, 你就晌度叫大家學非洲話, 九唔搭八.
source?
幾十年香港學校用咩教中文, 同次方言冇人講, 點證明兩件事之間有關連?

你出世, 之後九一一, 係咪代表九一一係你策劃?
同佢講嘢都唔得
依家啲中國人真係惡

覆左佢先唔得嘅

我依家答返你,
我認同英文係霸權嘅副產品,我都想香港人用廣東話去上堂/學習/研究
最好有埋廣東話source,同研究埋粵文標準化,推行埋粵文使用,取代北方口語為基礎嘅所謂書面語

依家當然未俾普通話取代啦
但根據目前形勢,廣東話一定會滅亡
到時你仲會唔會講返同樣嘅說話?你一樣都會為普通話辯護

反正你由頭都尾都唔放廣東話在眼內,佢存在與否你都唔緊張冇所謂

但我關心我緊張,我唔似你,淨係為壓迫者說話
未俾人取代所以就可以繼續壓迫
依種邏輯要幾咁扭曲先諗得出,真係好恐怖
普通話(「現代標準漢語」)其實係以北京話,北平話為基準音,即係北京要將自己鄉下話變做標準,你地其他話就係鄉下話囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞