所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
你依啲係個人有偏見, 就話人地甚麼都不是, 事實捍衛香港文化正正係本土主義興起嘅原因.
我強烈建議你離開部電腦, 去接觸下啲本土港獨人士, 唔好晌連登見到有人針對移民南亞裔就以為依個就係香港本土運動嘅全部面貌.
都係果句啦, 你係要揀最極端嘅意見嚟代表一個政治派系嘅思想, 冇人可以阻止你.
其實我已經駁過你好多次.

如果你覺得我有咩駁唔到你可以再擺番出嚟, 我再晌度駁多你一次.

本土港獨唔係一個排他嘅思想, 最主要嘅係想解除中國對香港嘅政治影響, 等香港可以自己決定自己嘅路, 唔使政府除咗擦中國鞋外就乜都唔做.

至於你話針對移民南亞裔果啲, 絕對唔係本土港獨主流思想. 點解? 因為主張依啲思想嘅人或政黨, 都唔係本土港獨有領導性位置.

即係你搵社民連嚟代表民主派, 只會俾人笑.
事實係本土派好多行動都仇視大陸人,e.g.光復上水
暴力、謾罵,好令人反感,e.g. 旺角暴動
睇下本民前、熱普城等團體facebook
有本土派香港都無安寧一日
抗爭手法越激進,越撕裂社會
就算你點唔認同都好,呢種行為都係社會上嘅一種進程

事實上係大陸人令香港好多人反感先會有人企出黎去反抗,你就掉轉黎講

一日只要有呢個唔打算從根本解決問題嘅政府,呢程情況都只會沒完沒了
你知唔知點解有光復行動?
事實係本土派好多行動都仇視大陸人,e.g.光復上水
暴力、謾罵,好令人反感,e.g. 旺角暴動
睇下本民前、熱普城等團體facebook
有本土派香港都無安寧一日
抗爭手法越激進,越撕裂社會
就算你點唔認同都好,呢種行為都係社會上嘅一種進程

事實上係大陸人令香港好多人反感先會有人企出黎去反抗,你就掉轉黎講

一日只要有呢個唔打算從根本解決問題嘅政府,呢情況都只會沒完沒了
好老實, 如果你情願接受馬恩國何君堯做自己友而唔接受梁天琦, 我會覺得你係白痴.
好多水貨客都係香港人囉...
況且宜家互聯網購物發達
大城市都有品牌直銷店
你地口中嘅水貨客問題好快消失
on9
你估香港人咁極端架咩
宜家泛民比本土派綁架咗
樣樣都玩意識形態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞