所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
文化係人民選擇嘅生活方式。現代各地人交流多咗,自然需要提高溝通效率。文化係一個具生命力嘅載體,不斷變化更新。

文化傳承?你想像下,如果你去上海生活10年,娶一個溫州老婆,你個仔講廣東話、上海話、定溫州話?

再假設你去歐洲生活,娶一個德國女人,我估你可能同佢講英文。普通話係中國共同語,英文係世界共同語。況且中國一向書同文。當然推行共同語嘅過程,係應該將方言保護記錄。

中國版圖順著自然地勢,版圖內只有中原文化最鼎盛,歷史上各地人民都樂意融合成為一份子,例如北方胡族。宜家科技進步,地理上阻隔不再。你喺香港食漢堡包、薄餅、法國餐,這叫全球化。

唐宋盛世,日本人學習中國。近代日本騰飛,民國學習日本。

當年香港發展得比鄰近地區發達,華人睇香港電視台,粵語文化傳播得快。宜家韓國大陸越南馬來西亞都有自己強大文化產業。香港?700萬人市場而已。

文化互相吸收進化,想要點嘅生活方式係個人選擇。咁想做英國人咪移民囉。無錢?

想推廣香港文化可以投身文化產業架,全球化成就外來文化進入,亦促成跨越地域嘅文化輸出。

咁抗拒外來文化咪搬去四面環海嘅瓦努瓦圖囉
駁唔到淨係識貼圖

BTW多謝分享我嘅觀點
不知所謂
文化係個人選擇(乜撚野唔係個人選擇?)
同本土論述係咪合理有乜關係?
邏輯盲
支持香港文化丶語言消失係咩心態?
你係咪香港人嚟?
我批評緊嘅係盲目抗拒外來文化嘅保護主義
我批評緊盲目批評本土主義既盲反主義
乜鳩point都冇,加句盲反就啱咩柒頭

用你邏輯
愛唔愛國都係個人選擇,愛國論係垃圾
支唔支持港獨係個人選擇,反港獨論係垃圾
用唔用支付寶係個人選擇,支持支付寶論係垃圾
認唔認同本土論係個人選擇,反本土論係垃圾
樓豬十足十依定共產党批評侵搞保護主義一樣嘅口吻
況且中國一向書同文。當然推行共同語嘅過程

樓主都係個秦政支持者
我一向覺得所謂民族主義係權力鬥爭嘅工具,唔單止法西斯主義垃圾,美式愛國主義當自己係世界警察都係垃圾。

港獨論就係權力鬥爭嘅工具,產生嘅社會動盪影響其他大多數唔支持港獨嘅人之餘,仲缺乏正當理由。

支付寶?人地鍾意用有咩問題,你鍾意拋殘守缺無人阻止你

本土論述?你講到支持嘅理由未
民主同民族係息息相關

除非你話想香港去返殖民管治
你覺得香港唔適合你可以移民,唔好煽動香港人
五湖四海皆兄弟,過門也是客
香港人無論文化血統歷史國籍都同漢族不可分割
叫人支持本土=煽動,要尊重個人意願
自己大大聲反本土就唔係煽動,就唔洗尊重個人意願?
漢你老母族咩,漢語漢族根本唔存在
閩丶吳丶粵丶客等等同中原人(所謂漢)之間根本溝通唔到,文化差異亦好大
香港一向都係自由包容、外向型經濟、多元文化城市
保護主義無疑係自掘墳墓
一向多元,容許各種言論
包括反共,本土,反賤蝗文化
世界上所有'多元'國家同時保護自己文化
日本法國英美都係
日本仔開拉麵鋪開到香港都要店員講日文,提供日文餐牌呀
你地呢d追擊手法同紅衛兵有咩分別
連衛兵
繼續幫我宣傳我嘅理論啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞