所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
大公文匯睇壞腦
一d政府動態其他報章未必會報導
資料性嘅野偏頗極有限
無人叫你信哂架
剩係一樣
實際原因鬼知咩,行政會議決定嘅
你知道個原因未?
唔係樣樣野都一定要按你心目中嘅結果進行架
可以司法覆核去終審法院架
人地都係做生意姐,唔得咪搞網購
制度內都有好多野可以搞嘅
好似公民記者、外判製作
網媒100毛上埋市啦
剩係一樣:原因

你不斷講其他野,都係解釋唔到點解hktv無牌

亦解釋唔到呢單野中點樣令到政府聽意見
歡迎入黎同我討論下

[本土論述] 由上海既命運睇香港獨立論述
https://lihkg.com/thread/642376/page/1?ref=ios
扮夠中立未
首先我地已經夠多角度去睇,你口口聲聲一尾話多角度
我夠知政府偏向乜嘢嘅政策
奈何響呢個政府中市民連基本嘅監察權都唔稱得上有(你可以堅持話制度存在,但係政府嘅打壓已經係不爭嘅事實)響呢點唔需要多辯,至於你講司法覆核?你以為作為市民可以個個都長洲覆核王咁做?再者依家連司法覆核政府都開始意圖響呢個位ban埋反對聲音
要講持平嘅,你又唔去理解下我地嘅諗法?
我覺得好多時香港人杯弓蛇影
少少野就攞意識形態出黎講
中共維持香港制度特色對中國改革、經濟發展都有幫助
唔係杯弓蛇影,而係事實已經擺在眼前,中共就係侵略緊香港
中共只係想要香港呢個地方,而對於香港人係可棄則棄,同埋中國改革經濟發展都講左廿年以上,有冇好過?
只有低科技產業,美國一ban就盤散沙,民主仲可以開倒後車,咁仲可以指意中國有乜嘢會變好
最簡單:理性務實溝通
當社會氣氛平和,自然有機會重推政改
建立行政立法關係、中港關係需要互信
互信首先要尊重

你有區議會、立法會選票
甚至可以自己去做候選人
加入民間監察團體
加入委員會
加入政府
加入智庫做研究
香港只係內陸沿海嘅一個城市,需要區域合作、開放市場
保留香港法治制度前提下參與大灣區,令香港產業發展多咗可能性
一帶一路只不過一個新名詞,拓展東南亞市場好多公司一直做緊
當國家有政策支持,點解咁抗拒?拒絕之後又賴中央無幫香港?
香港獨特制度對中國參與國際貿易一直有重大角色
香港經濟一直增長,回歸前後都一樣
你繼續慢慢去相信你嘅中國,慢性毒藥黎,睇唔透就代表你僅只如此,唔想同你慢慢講廢話,同JR一樣一尾兜
咁體制以外你有咩大計?
獨立?700萬人做軍隊?
就算比香港獨立咗
無國家政策支持
中資撤走
香港人去大陸做生意受阻
香港有咩產業條件立足?
馬來西亞需要新加坡多過掉返轉
但中國無香港唔會死
香港無咗“超級聯繫人”聯繫中國同國際呢個角色仲有咩?
大灣區根本搵笨柒
唔少中國公司都靠喺香港上市同香港銀行融資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞