所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
我就係同你講緊實際上普通話根本who fucking cares,越黎越多工?source? 份份稍為好d都係英文行先,廣東話為主要交流語言,普通話只係for reference, 睇你個樣根本都唔知實際情況係點得個講字
講緊你嘅問題唔好轉移視線
英文何來打壓之有?英文只係世界上通行率高所以學左一定冇壞,而且冇否定廣東話嘅存在,廣東話依然有足夠嘅生存空間,但係普通話係侵蝕緊廣東話嘅地位,廣東話先係被普通話打壓,又想掉轉黎講
我依家話你知我冇普通話都完全無礙
就算有都唔會有作為,垃圾語言
其實你明唔明本土要捍衛嘅係八九至九七果幾年嘅制度同文化, 而唔係捍衛四五六十年代嘅文化? 所以你講咩次方語, 本土份子真係唔care.

你話條法例過時, 但而家已經冇民間人會開電台, 你改咗條法例都係只係紙上條文唔會有應用嘅地方, 咁到底係邊個過時?

請舉出一個有由下而上嘅民主政府嘅地方或國家. 仲有, 我認同而家政府嘅架構, 唔代表我認同依個政府嘅政策. 你又犯謬誤喇.
你只係選擇性回覆,根本你自己講嘅一早已經錯漏百出都可以當冇事,果真中國人
梁天琦唔係香港出世,係新移民,但班本土港獨狗又唔屌,雙重標準到呢

頭先講咗, 只要擁抱香港文化嘅, 都係香港人, 可能你又眼疾發作睇唔到啦. 天琦為捍衛香港文化嘅付出, 係人都睇到, 要有人當佢唔係香港人嘅, 我都冇辦法.
民族有好多定義嘅, 點解唔可以有香港民族?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞