所謂本土論述根本垃圾

820 回覆
49 Like 298 Dislike
香港嘅文化肯定唔係剩係包容兩隻字咁簡單, 唔該.
中國好多野都唔好,又強制殖民香港,又整定位含糊以言入罪嘅法律,比英國更糟糕嘅官僚體系,已經係去中國化嘅理由,係d五毛成日都講到得中國先係最好

實際上政府或者職場上都係以廣東話同英文做主導,唔洗去吹噓你嘅普通話

Btw你就算講到其他國家或者地區嘅嘢有幾差都好,都唔等於中國有一樣係好過佢地
頭先又話獅子山精神係當年啲人要嚟j, 而家又話本土港獨分子壟斷香港文化定義. 咁應該係當年有獅子山精神依個講法果陣, 就已經有本土港獨分子壟斷香港文化定義啦, 咁本土港獨都好源遠流長喎.
其實呢,你聲大冇用架,根本都冇人認同你
頭先又質問人文化點會有統一定義, 而家又話儒家文化大約定義到係咩, 哈哈~
根本佢就為駁而駁,但係綜合佢之前所講嘅其實佢根本冇邏輯可言
佢最鍾意就係講A, 然後過多幾頁就自己晌度話非A, 真係腦有病.
五毛又要搵另一個黎幫拖
係咁吹捧普通話,但係同你講職場同政府實際嘅情況你又視而不見
話知你係咪圍爐,冇人認同你係事實
而家講緊嘅係普通話要取代廣東話嘅地位呀. 捍衛廣東話, 就梗係打撃要走去取代廣東話地位嘅果個語言. 英文晌香港同廣東話從來都係並用, 冇要取而代之, 點解本土支持者要走去打撃英文?

你講過時法例竟然係講電訊牌照, 而家仲邊有人開電台, 個個都開網台啦, 到底係邊個過時呀?

有邊個政府唔係由上而下, 上層少數人話晒事架? 中國官僚制度咪又係一樣?

廣東話係香港最多人使用嘅母語, 依個都係不可否認嘅事實.
然而你完全指唔出邊度矛盾而只係宣稱矛盾
我同你講儒家文化, 你走去講儒家思想, 做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞