基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
食爭鮮真係膠,無得賴
好多隻有實力既大藍籌,都係一直跑輸緊大市
四大家族都跑輸架
恒基東北王,新鴻基西北王,揸住咁多土地儲備,而家個股價都未能充份反映架
到時候個市去到咁上下位,然後大家又會無啦啦醒起,要追落後,到時自然上
咁既然又落後於大市,又有高息,個莊又好人
怕乜坐貨?
但假若本係少,就無謂鳩坐
唔會開Group
有乜都係呢到講
方便大家追
要搞清楚雄安新區真係有D乜野值得投資先

關鍵係睇佢既地位

未來要承接非首都功能,發改委話,係"一批製造業"、"一批城區批發市場"、"一批教育功能"、"一批醫療衛生功能"、"一批行政事業單位"

呢D都唔係具有競爭性既行業,更唔係高科技野,如果大央企唔搬過去,點樣成為全國既經濟中心?

先講教育功能,無可能將重點大學搬過去,頂多只係搞D分校,而醫療方面,而家係北京睇醫生既人,85%都係外省人

雄安新區既建立,完全唔係遷都,只不過係想將北京唔想要既功能分出去,大陸叫"淨都",去到最後,北京既政治中心地位會增強,東西城合拼會變成中央政務區

中國既特區,深圳、珠海、汕頭、廈門、海南,最後真正成功既得深圳,因為深圳係香港隔離

中國既新區,前前後後有18個,最後得浦東新區跑出,因為佢係上海隔離

你再睇下雄安,佢又無交通優勢,港口,發展基礎,天然資源,連旅游景點都無,而且佢既成立,係中國開始L形發展之時,連勢都食唔到,又唔比搞房地產,要招商好困難

一個地方要成功,就要睇資金同人才既流入量,成個中國北方,係得北京做到資金同人才淨流入,其它地方一向比下去

雄安新區,假若用股市黎比,就有隻垃圾股,因為有D消息刺激,大家話點好點好,短期炒上,但投機就係投機,遲早冧

已經有好多新區奶過野,當年2009年,海南島又話搞國際旅游島,結果樓市咁樣向上炒再兜野跌左落黎
一向睇好Cobalt黎隻稀有金屬,會長期坐D貨
呢隻係垃圾中既垃圾
我已經唔係第一次講
單單講袁彌明係人力既重要支柱
單憑呢一點,大陸就會封殺佢
唔掂咪好
等佢跌到咁上去,再入貨
入SNAP博收購,係要預鳩坐
同埋早前Citi出果份報告踩SNAP
我估佢係要幫某人踩低SNAP既市值
方便佢收購
好多次收購之前,都有呢D事發生
汽車股,一係買龍頭,一係唔好買
真心建議
因為2238我都鳩坐過一排
岩呀
0012自從升唔上$56就一直跌到而家啦(明明好似冇乜壞消息)
由於佢每年送10%股票
所以會長hold
黎緊最大問題
應該唔止係美債孳息
而係3月份中期選舉
假若中期選舉共和黨保唔到兩院優勢
特朗普好易變成跛腳鴨政府
睇美債孳息、不如留意埋美國民調
呢個殺傷力更大
Investing.com其實佢入面果D專家Comment唔錯
因為有Supporting
可以睇一睇
同樂同樂
點講好
我2017年頭就開始重貨
重貨左咁耐,賺到又入D,賺到又入D
我只會貨換貨,好難再撈貨
感激大大
今晚睇睇
螞蟻金服黎緊係香港上市
呢隻有得唸
港鐵我N年前買左就放到而家無入過
呢個係睇你投資既取態
而非"入唔入得過"
假若你係想買隻野放10年
港鐵係好選擇
假若你唔Mind日日睇實個市,博高增長
就唔建議你買
每間大企業,後面都有個中共靠山
SOHO中國個大靠山倒台啦
中紀委發文,係前所未謂咁嚴厲
但QQ個靠山汪洋,需要同習大大唔同派別,但就越升越高,仲有得做埋政治局常委
我估SOHO中國一定Direct Hit
其它就應該2nd Hit
QQ唔會有事既,汪洋一日仲係到嘛
對唔住,我錯
大家可以留意一下:
https://edition.cnn.com/2018/01/30/politics/2018-senate-race-ratings/index.html

假若民主黨真係個勢要贏,大家食定糊等跌浪都得
All Signs Point to Big Democratic Wins in 2018

https://www.bloomberg.com/graphics/2018-midterm-elections-preview/
3月定11月?
2018年11月6日
係11月,我錯
上半年都牛牛地
下半年既隱憂就會浮出黎
愛巴會唔會去計下年尾約幾點全倉清?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞