基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
台灣係太平洋第一島鏈, 一個戰略要點美國唔可能放棄, 放棄台灣嘅話,中國潛艇就可以響太平洋自出自入
但你又咁睇

美國成功用美債誘騙中國去打台灣

1. 長期經營台灣既統治成本,將會另台灣變成中國既阿富汗、越南、伊拉克
2. 失去50%外匯儲備既中國,人民幣將會大幅貶值
3. 因為極權國家打民主國家,美國將有口實對中國發動實質既貿易戰
4. 中國鄰近國家將人人自危,狂同美國買更多軍備
5. 美國國債一下子少左6%,大幅緩減國家財政壓力
6. 東亞發生戰爭,美元歐羅將成為避險貨幣,效果等同QE
7. 飽受貿易戰及台灣所累,中共將未能有效大量人口溫飽及就業,必有民變

台灣是個Booty Trap
巴打我見你鎳既原材料話無港股
但係我上網查過下。金川集團係中國最大既鎳生產商。而且我見你推個三間公司?同我查到既Norilsk Nickel係最大既鎳生產商??
細價股開始強勢係未代表個市就快玩完

我睇唔好佢
你睇緊邊間?

大Player不在中國
唔好入內房住,真心的
愛巴 大行唱好吉利 目標價28
今日大市跌 都仲頂得住
聽朝應該追?
我從來唔鼓厲高追
大行報告係鳩的
唸下做生意
認同啊 我已經錯失23個半個價
愛巴 宜家中國係咁搶保險中介牌 點睇之後內地保險發展?
2007係雞係公廁
3383 個大市跌,但佢升
真強勢
唔好入內房住,真心的
要賺十億先夠退休 [img]assets/faces/lny/cry.gif[/img] [img]assets/faces/lny/cry.gif[/img] [img]assets/faces/lny/frown.gif[/img]

乜q setting 黎
清貨平沽了 放浪一排

冇晒心力 各位高高高
咁Norilsk Nickel點解你唔建議?因為價太高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞