基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
香港生意難做呀
brk股價高到我o哂咀
佢有分AB股架,唔夠錢就入B股

巴菲特篇野真心建議大家睇一睇

好大好大既啟發性
巴神
其實佢同漫步華爾街既作者都成日叫人買s&p 500
最衰香港mpf買唔到 只可以買北美股票
咪自己買佢隻B股囉
Lm
岩岩睇左s9網上評論 話個攝影鏡頭好強大 想問有冇人知s9個鏡頭係唔係2382獨市訂單?

利申 只知iphonex個鏡頭係台灣嘅大立光電獨霸左
佢算唔算提示左黎緊股票有一次大調整
往年都好少講股災
我查唔到邊個係佢既Camera Supplier
頂!
我都查過 查唔到 佢年報又唔會講
https://www.ifixit.com/

留意佢地對S9既Teardown,到時就會知
2689今日出左業續點解
2689今日出左業續點
9成都係大立光
Google ATAP: Project Soli - Radar Sensor for Mobile Device

https://www.youtube.com/watch?v=0QNiZfSsPc0

呢舊野有前途,下一代iPhone同S10應該會有
google太多呢D project
但整合硬件能力/供應鏈太低 好多野都係拎左專利就廢左係度
正如寫左android出黎 根本冇錢賺 賺錢反而係手機廠商
所以先要買起HTC 由硬件開始一手包辦
除左電話 自動車
下一個戰場一定係home/car assistant

https://www.youtube.com/watch?v=Ha0zuiJ_GeU
習總今次咁做,未必有錯

鄧小平無錯,幫中國終結主席終身制,係限制左領導人權力不止於過大

但退任後既領導人,往往就成為各個山頭,權鬥既核心,貪污既避難所

江澤民上果時,鄧小平仲坐住軍委主席既位,江澤民係上半段在任時間,都係活係鄧小平既陰影下,而呢個問題去到江澤民、胡錦濤交接果時,就變得更加惡化,9個政治局常委,九龍治水,幾個山頭,結果更加乜都做唔到。胡錦濤深明假若自己棧戀權力,只會將呢個惡性遁環帶落去,所以佢就完完全全退居山隱,歷史應記胡錦濤一功。

習近平上場,共產黨已因係長年鄧 > 江 > 胡時代,退任領導人同現任領導人勢力重疊下,貪污腐敗問題重積難返,病到入骨,假若習近平唔狠下殺人刀,中共完結係佢呢一代到係完全唔出奇既事

但亦因為佢既殺人刀太狠,可以得罪既山頭勢力,都通通得罪哂,係連最後既安邦,即係鄧小平家族勢力,都拉埋之後,佢就急於宣佈任期不在受限

試想想,假若習近平係殺咁多人既前題下,完成2次任期後,就學胡錦濤完全退隱既話,佢既下場將會係最慘果個,中共唔似民主社會,領導人退任之後,仲可以做下反對黨,或者智庫,多重出路,而中共呢種社會制度下既領導人,如要順利退任,只得2種方法:

1. 係一開始上台時,就採取胡錦濤路線,唔得罪人,亦不作為,只求勢力平衡,完成任期

2. 係落台時,就採取江澤民路線,保證自己既羽翼緊握軍事、經濟、政治實權,等無人清算到自己

習近平佢係上台時,佢既作風無錯係咁多個領導人入面最硬,得罪江派、團派、紅二代,可以得罪既,就通通得罪哂,佢假若採取江澤民路線,都難免下一位領導人唔會用翻佢相同既手段,黎對付翻自己,再推翻哂自己所建立既一切

假若佢真係要登基,必須要立大功,先可以做到完全民心所歸咁登基,但今次好奇怪,習近平所立既功勞,好老實咁講,只係圍繞住"權鬥",對台問題無進展,經濟無大起息,佢而家既功勞,係完完全全唔夠格去登基

正常三中全會係七月舉行,但今次就急於三月搞,提前四個月,而宣佈時間剛剛好係滅安邦呢個山頭之後

安邦呢個山頭,係鄧小平家族,按鄧小平對中國既功勞,係軍隊既威望,一直以黎都係無人能及,甚至毛澤東都唔夠鄧小平高,但鄧小平非常低調,一不留屍,二不搞終世制,就係想佢既後人低調做人,但安邦自胡錦濤上台後,借"鄧小平"呢個招牌,四處作惡,其惡遠比海航深遠

大膽推測,今次習近平係滅左鄧家之後,咁急去宣佈呢件事,目的並非為"登基",而係為左為自己買時間,去做野。前面外敵Trump已經磨拳擦掌準備同中國打貿易戰,習近平先派王歧山同美國摸底,希望大家唔好打貿易戰,而家再派劉鶴親自飛去美國搵Trump傾,但Trump都非常老實不客氣,劉鶴未到就先宣佈準備對中國鋁材鋼材發出反傾銷稅,而之前Trump既減稅法案,對中國呢D一直靠高賦稅黎維持統治既國家黎講,係災難性攻擊黎。

三中全會今次既其中一個議題,就係需要減少國家營運成本,先減磅準備打稅務戰,但減磅即係炒人,中國政府要供養既人員達6400萬,仲要以每年100萬不斷增長,明亡就因為炒公務員,前車可鑑

假若鄧小平家族呢D極有威望既人,係習近平炒公務員果刻企出黎,屌柒習近平,隨時成件事係180度覆轉,佢隨時無得做再比人清算,都唔出奇,再嚴重既,就係政變,內戰

佢係三中全會前作出D咁既宣佈,而且黎得咁急,之前仲完全無做好充足既輿論引導,好明顯目的係為左"穩住大局",打消潛在政敵搞"突然政變"既幻想,先安"內",等佢可以有充份精力去對"外"

黎緊既Focus,應該在於:

- 三中全會,會唔會又出現D突發事件

- 同美國打既貿易戰,到底會發展到乜野程度,中國已經係上年11月開始,拋緊美債,搞到美債息率扯高,變成2月份既股災,兩國過招,老散好易死

- 下半年政治隱憂,就咁睇將會非常之多,股市波動將會非常之大,建議各位要係重要議題發烤前,睇路食糊先,我對上半年股市睇好,下半年開始有保留

以上文章,本身想開個獨立Post,但太多人,未睇全文,就會認定我咁講,就一定係五毛,之後就一輪非理性既吊打,所以都係Post係到算
咁講即係個市極volatile
derivatives好易夾死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞