基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
假若可以免稅買電動車,但你先要報廢一架車,你會唔會肯轉電動車?
https://lihkg.com/thread/555099/page/4

私家電動車即日起推「一換一」計劃

【12:28】電動商用車首次登記稅全數寬免將於4月1日開始至2021年3月31日。

至於電動私家車方面,政府除了會繼續提供上限為97,500的首次登記稅寬減外,亦會由今日起推出新增的「一換一」計劃。合資格的現有車主購買新電動私家車並銷毀其合條件舊私家車,將可獲較高的首次登記稅寬減額,上限為25萬元。有關寬減安排會維持至2021年3月31日。

習近平是當代袁世凱

https://lihkg.com/thread/540390/page/4
樓主,今日跌到咁,重係咪整固?
點會咁容易收返台灣,台灣係最重要軍事據點,收返最驚唔係美國,係日本,日本南面係好似開左大門口咁,得台灣同佢頂住,中共真係打台灣,日本仔驚過你,美國可以話仲有成個太平洋隔開左,玩本土都仲可以,中共攞左台灣,日本等於上有俄仔,左有金仔,下有中共,就算佢再好打都死,係經濟上美國要攞台灣做棋,攞最大利益,中共真係攞到台灣,美國仲有咩可以同中共數,真係比你還到五分一債,但以後仲有咩可以同中共攞著數,一個生意人總統更加明白,台灣係用黎講數,唔係用黎埋數,你有一隻識生金蛋ga雞,點解要賣左佢攞一時利益
用生意人角度諗美國,更加唔會放棄台灣,你有一間可以每年幫你搵錢ga子公司,你會唔會賣敵對公司換少少錢,如果美國真係咁等錢洗,今次賣完台灣,下次可以賣埋日本,完全退出亞太,玩返孤立政策
波叔
你有無建議過政府行呢樣野 定係你自己估
幾時推出?講左幾年
今年內
波叔
係咁啱有D野,大家出發點有D近似,自然會歸納到近似既結論架啦
整固,點會唔係整固

大冧要下半年囉都話
唔信佢會自殺
宜家入00700,388是味好時機
Let see
覺得上半年去到咩位先大跌
點睇工業金屬股

打算重倉358,預期呢幾個月上落市多,慢慢儲下
愛巴,想請教下大陸實施房產稅對香港樓市有無影響?
呢D財政預算案

充份証明,我地既政府,係缺乏遠見
個個都做一陣就拍拍羅友走 點會同你諗遠見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞