基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
睇返可建115萬呎,個盤size就9.6萬呎到。個補地價仲要偏低。依家62每年派緊5%,如果車長單野搞得掂應該可以諗下。始終覺得叫18K太大咬。最後出18K成行都幾大影響

九巴搞自動駕駛點都要拍內地廠。愛巴睇佢地有無機會同新地拍住上或者內地有公司有興趣入股下載通

上年深圳有試無人巴士定的士,鄭州原本15年已經搞緊
未必係拍住上,可能係焗新地賣載通比大陸佬
中資要全面進場
載通呢D優質資產點可以放過
先由得而家班司機件事有幾大搞幾大
最好唔止18K,20K就更佳
搞爛載通盤數佢,再打趨佢市值
之後賤價食載通,再兜野炒哂司機換國產無人車
蝕錢即刻變賺大錢
再借香港呢個Branding,向外國推國產無人巴士
Oh Yeah
FF
可建115萬呎
地面9.6萬呎
先起得12層
咁就明點解了
地積比太低
有人諗過加係file到,但發現唔得,因為每次交換都要傳遞,大量戈時就會好慢,就好似依家Bitcoin withdrawal, 長遠blockchain好難玩,因為只要有量子電腦出現,運算速度夠快,好有可能就破解,目前比特幣使用的是傳統的公鑰密碼學,一旦將來遇到強大的量子電腦,極有可能會被破解。
有Quantum Hack,都有Quantum Encryption,凡事有兩面,Quantum Computer本身係Neutral

兩者只會相扶相承進步
其實九巴炒完車之後果日股價一開市插5%真係派錢
載通其實係隻好好既收息股
呢類post真係好撚高汁
現價如果入1038 基本上博佢下個月業績 睇下同電能會唔會有野攪
佢狂炒果期就係個市跌幾千點果星期 明顯d錢見有野炒衝哂入去啦
業積股我半年前睇開581,市值先238億,全年預計賺40億,鋼鐵股無一隻PE做到咁靚,無耐唔上就係唔上
唔撚會入啦
真心佩服樓主既分析同留言 做曬功課又有曬data support 真係學左好多野
樓主平時睇開咩書或者上開咩網 分享下
仲有2千幾架車轉哂做大陸車筆數都唔少。雙層車大陸車廠暫時無大優勢,做得好香港又可以走出去

不過係近年換車換得多,未必好快會換到
司機難以控制就已經有足夠既經濟誘因去換
Waymo架車需然個樣好膠
但車頂放個Laser Sensor,係最Practical
我信陰謀論 樓主個推論不無道理
一單車禍搞咁撚多政治出嚟
口講就話為司機爭取權益
背後啲政黨/商家冇可能利益
發展商為左保護自己樓盤價值,借環保組織係佢地樓盤附近去反對填海,起公屋,改土地用途,限地積比等等,已見唔少

之前Uber單野,你唔滿意的士,有份得件事發烤,再推個優質的士牌,幫滴滴抬轎

真正發死人財,唔係D司機,假若背後真係有人誘導事件打扁載通市值再收購既話,呢個就真係死人財

載通、港鐵、機場,都係香港優質資產黎,好多人都睇到實
咁睇有好似解得通

上年城巴炒兩次大鑊,過兩日就無事。今次老九就好多人不停搞風搞浪
睇contract sales ge 話係咪 3333
Land Reserve呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞