基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
521唔係海航實業咩?
愛巴想問下電池製造商點睇?電車產業鏈唔熟。車廠其實傾向自己做埋電池定係同supplier買?
521 CWT internetional 點睇?
521唔係海航實業咩?

收購左CWT 改埋名做CWT
轉左型
1038又點睇?
+x系真係一直都唔可以從正常層面分析 有無政治考慮唔敢講
唔知有無人留意 1558 東陽光藥
佢買咗特敏福個中國授權
賣流感藥佔咗佢八成生意
而佢賣嘅流感藥喺中國市佔都算大
上個月出咗盈喜,盈利增長70%

不過佢近幾個月已經升咗好多
唔知大家又點睇呢?
愛巴點睇醫藥股?
有政策幫助下 17年成個板塊起動
更有幾隻升幅跑贏大市
人口老化 藥廠𣎴停自我創新新藥產品
班龍頭更優勝劣敗 有無心水邊隻邊隻做到大哥
愛兄
其實我對個紫光有啲疑問
佢無錯可以做到ddr4 但係佢既出品都只係2133
未算去到上流 其實只係中間既程度
想問咁樣 其實算唔算 到喉唔到肺??

同埋依家電腦既硬件上升既原因 係因為Bitcoin
如果 bitcoin既價值向下行既話 其實對紫光既影響應該都會好大?

仲有我之前聽其他人講
Bitcoin 既價值咁高 係在於佢可以俾啲中國用戶可以靜雞雞走資 所以先可以咁值錢
你覺得中國會唔會有意思想打擊Bitcoin?

唔好意思 想知下呢方面既野
因為聽完愛兄既見解 對紫光同吉利都興趣大漸

同埋想問愛兄 你係咪玩美股多??
咁睇其實電池商好似都有潛力。同埋電動商用車都好似係一個新版塊令電池商有得發展。見國內大巴士廠好似宇通同BYD都好出力開發電動巴士。最衰好似得A股有得買電池商。

如果咁睇太膚淺請愛巴插醒小弟
1038又點睇?
+x系真係一直都唔可以從正常層面分析 有無政治考慮唔敢講

望圖好似唔錯
愛巴除左紫光,仲有邊幾隻內房睇好?
我都想問呀呀呀呀呀!
可能炒依個牛3
愛巴,之前聽聞極紫光刻機生產過程好消耗能源,大陸能源供應咁唔穩定,有冇可能獲得穩定充足電力去量產DDR4 ?
https://lihkg.com/thread/571231/page/1

出面有POST討論緊大陸製DDR4
電費係半導體整個過程佔成本唔高,其它投入相對更高啦
Market Noise就係要慢慢滲出去
來吧來吧
2018年樓市主戰場,唔會係一二線城市,而係三四線城市

http://www.cricchina.com/Research/Details/7469

睇內房,點可以唔睇CRIC研究,佢既Data最有指標性,同最快

2018年1月賣樓成積:

但當然,大陸賣樓都可以有水份,之前講過玩法,但水份無壞,對內房無影響

1)第一浪只是推動浪開始
2)第二浪調整不能超過第一波浪起點
比率: 2浪=1浪0.5或0.618
3)第三浪通常是最長波浪,但絕不能是最短(相對1浪和5浪長度)
比率: 3浪=1浪1.618, 2或2.618倍
4)第四浪的調整不能與第一浪重迭(楔形除外)
比率: 4浪=3浪0.382倍
5)第五浪在少數情況下未能超第三浪終點,即以失敗形態告終
比率: 5浪=1浪或5浪=(1浪-3浪)0.382,0.5,0.618倍
10. 5蚊>34蚊=第一浪
2浪=1浪0.5或0.618
34*0.5=17蚊 2月9日最低16.82
10.5蚊*1.618=16.989

連登仔應反問自己為何把握不到17蚊買入1548

2月9日己經回調結束,要出貨都出晒,3月是利好爆發期,CFDA批臨床,美國FDA申請,業績公佈
究竟會係出貨定搶貨

利申:9upper,新手學野 ,理性討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞