基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
如果係 ddr4 的話,應該關紫光國芯事
2月24日,吉利集团有限公司(由李书福拥有、浙江吉利控股集团有限公司管理)正式宣布,已通过旗下海外企业主体收购戴姆勒股份公司(以下简称“戴姆勒”)9.69%具有表决权的股份。这一持股比例意味着,吉利成为了戴姆勒集团最大的股东。

对于这笔资金的来源,李书福在接受《汽车商报》采访时表示,收购资金是吉利海外公司通过海外资本市场安排,实现收购资金自我平衡。他强调,吉利此次入股资金没有使用中国境内资金。整个交易本身是在完全公开、透明的环境下完成,是一场极具价值的入股行为。

吉利要開車了
身為習大妹夫
竟然唔似海航安邦呢D仗住裙帶關係去迫內銀嘔錢
而係有志氣咁問鬼佬融資收購
仲係收購呢D同時有品牌技術既大龍頭,幫助習大實踐習近平新時代中國特式社會主義精神
真係有排J
愛兄
要跟你搵食啦
No la
I am rubbish
睇左少少,剩係見到呢隻遲d係深圳會上,不過要係ipo 仲要貴。開唔到海外市場就GG。睇返愛巴上面張圖,私家車廠就好似pair 得7788。 只有睇商用車廠佢有無得發圍

https://www.reuters.com/article/us-china-catl-batteries-breakingviews/breakingviews-chinas-battery-champion-will-charge-overseas-idUSKBN1F809Q

九巴一年先賺6.59億,而家司機要求加人工$3000,佢地有8000個左右既司機,即係每年要增加成差唔多3億既人工,換言之就係未來利潤減幅達54.4%

假若未來$18000真係成事,再加埋MPF同其它雜費,當一個司機再平,都起碼每個月要$21000,即係年薪25萬

九巴現時有3920架巴士,按每架無人駕駛巴士做7年折舊,只要一架無人駕駛巴士唔好貴過350萬,就已經有充份既經濟誘因,去炒哂D司機,換哂做無人駕駛

而家一架巴士,241萬左右,即係有成100萬水位可以放落無人駕駛系統到,假若真係要Mass Production大搞,套野加埋D Sensor可能都只不過係10幾萬左右

換哂做無人駕駛,意外率可以大減,班次更準時,又無人手問題,再配合埋更加慳油既駕駛模式,仲可以慳更多錢,而服務更可有所提升

假若九巴可以係呢類型無人巴士開發既先行者,更可以將佢係香港既成功開發,做成罐頭,賣出外國,好似港鐵咁,賺多條賣System既水

但社會上到最後就可能一下子有8000個司機失業,然後其它車隊有樣學樣,炒左自己D司機換做無人車,香港有成419373人,當中有9萬人係20至49歲,佢地仲後生,要轉型仲有精力,香港社會仲承受到,但剩翻果32萬個老坑,政府就頭痕難消化啦

司機呢個職業,就可能係等如90年代既執字粒工人,將會係2030前消失,加上而家無人車取代職業司機既經濟誘因越黎越大

而家班司機搞工運,雖然值得可憐,但佢地將人工條Bar推高D,呢個取代既時間表就會Push快D

無人車既念有得炒
題外話 我搵到份寫blockchain 既工
我同身邊既人講 個個都話冇前景
但我自己覺得呢種技術將來會係好重要
當無人車可以橫行香港果時,的士牌個玩法就可能唔同
以前係的士牌放係到,等司機租,然後當司機狗咁撚
未來係揸住無人車平台既公司,佢因為有完整既生態:

車隊 + 自動駕駛 + 叫車平台

D牌主就係掉翻轉頭,將個牌放上去呢D平台Self Running再斷單拆,到時反而係大平台揸莊,反而係的士牌主比人揸春袋

香港優質的士牌照,傳聞係比滴滴打車做踏腳石落黎香港插旗,同時滴滴又搞緊無人車
九巴可以加價 香港推無人車應該阻力會幾大
Blockchain一定有得做,我非常睇好佢

唔好講貨幣,剩係講我地而家既流行曲、電影、相、設計既素材,大家而家都係好易攞到盜版無手尾跟

但假若係File尾加到Blockchain,你一用盜版,就基本上隱藏唔到,對IP既衝擊係革命性,創作者係可以好Fundamental地証明自己係創作者本人,而用果個到底有無比錢買

太多可行既Application,前途無限
唔係話偏幫巴士司機,只係九巴其實唔上賺咁少
http://www.inmediahk.net/kmb01
假若其它城市都搞

香港無得落後,由其係大陸搞先既話,香港就更加走唔甩,你都見高鐵架啦

同埋無人車有個好大既好處,將所有車Sync上Cloud之後,你可以Optimize成個Traffic Flow,到時就唔會再有大塞車,甚至架車車你去中環返工,佢識得自動泊翻屋企,或者變身做的士出去兜客賺錢,呢個係Tesla既Vision黎
篇野2012年,電視機而家都拆埋啦,Roadshow賺錢能力大不如前
香港d路搞自動駕駛難道唔少。如果有廠搞得掂香港d路個意義唔細。搞得掂香港,特別係紅隧,應該無其他地方搞唔掂

但九巴有無魄力搞都幾成問題,見佢推電容車同電巴推得咁慢都覺得佢無咩心機搞新野

反而有無巴打知佢觀塘塊地依家點?變身商廈後個cashflow又應該再靚仔左
對香港呢類車數量大車流量大的地方 無人車真心難搞 一係強逼全部車轉做無人
九巴 > 載通 > 新鴻基

有時中資浮得上,港資退二線真係有原因

無人車、網購、AI呢D浪,全部都因為中資夠狠夠博,而家先食到應,港資抱殘守缺,明明有一大堆靚牌,就剩係識炒樓收租,一係搞一D妖股牛熊殺老散,都打到咁柒

望就望而家D富三代浮出黎,思想可以進步少少啦

九巴觀塘塊地其實搞乜?係咪唔夠錢補地價重建?
無人車將會應付到香港呢個環境

放心都得
https://youtu.be/QjPUnAt3PSA
東京出無人的士了
大城市出無人車真心無技術Barrier
而家係有充足既技術去做
只係受法例所限而已
Google返16年要補43億,仲要16年已經俾左自己個份22億。應該就可以動工啦瓜
地積比可以起幾高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞