基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
就當我理解錯啦
難得有料嘅post
唔想有人搞住晒啫
新手留名學野
京東升左3.1%
希望你假膠
大行可靠?我屌啦
上月尾1128業績勝預期
大摩即刻調高目標價
幾日後史提芬永利涉性醜聞案
大摩第一個又調低目標價架
大行班撚屌 根本任佢up
大行報告可靠?sor笑左
小小Sharing
我有朋友係大行Trader
係佢叫我唔好聽大行報告

今時今日所謂投行,好難自己大手買賣,操控股價,因為証監查得好緊

投行既角式變左做証券行

1. 客比舊錢你,唔理你,你跑到數就得
2. 你用舊錢,要先得客Approve

佢地做既每件事,都係幫緊佢地既客

點解要免費出大行報告?好多報告,佢地都有個Intranet,你要係佢地個客先比你睇,點解要報告派街坊?

點解所有電視台,同電台,都搞埋哂D牛熊直擊,免費比大家睇?投行要比贊助費,先有得搞呢D節目,贊助費邊個出?你估投行開善堂?

搭雞棚,震貨,呢D常用技倆,大家仲睇得少咩

我寫文,唔係叫大家信我,而係希望大家可以單純D信數字,新聞,動向,你睇得越貼地,心越清,眼越明
Damn right!
根本性醜聞案,係唔影響本業
壓低隻濠賭股,比佢地去低價吸貨
到時新聞一過,即刻追落後
究竟有幾多人唔知投行賺暴利係靠資訊不對稱?

早你一個星期知道消息,再將所有陷阱做好,再一次過等散客上釣。

(支持樓主無私分享!)
我夠希望你假膠啦
AAStock、財經台、經濟通,等等免費資訊
根本就係配合各大莊家製造平台去撥扇
大家享受免費訊息之前,又會唔會唸下,錢從何來?
大行好多時果頭話乜乜跑嬴大市啊
推高目標價啊
轉個頭係咁掟貨
騰訊...
張國榮?
要做下功課,呢個無睇開
我之前有開過Post講過,可以睇睇地方債系列
+1 見到自己唔識既野 係度望 無reply
暗暗地學緊師
「唔好盡信大行」呢D道理實岩架

我只係反對你話大行分析係無根據「鳩噏」

我夠有friend做投行。

唔好諗到咁多陰謀,有時實情係好簡單。

就係佢都估唔到個市會點走,或者估錯。
我比較想知樓主對後市睇法
開TG
報告都係控制輿論風向嘅工具
中間嗰啲所謂估值方法
隨住經濟同市場氣氛不斷變
與其信佢地 不如信自己判斷

我啲叔父輩成撚日去證券行蒲
佢地同我講 好似去街市買餸咁
見棵菜靚 跌市咪當特價掃貨囉
話之啲大行出咩口術踩到一文不值啦
咩衍生工具都唔掂 揸到價值回歸為止
呢啲老江湖玩咗幾廿年股都冇俾個市玩死
就真係大把嘢值得學啦
+2 見巴打開post 即入嚟
賣飛佛慢慢lun
睇緊
1. 無Free Lunch
佢地列目標價,有無出埋Supporting?無Supporting,再拋個價出黎,加個似是而非既理由,點解匯豐做到140% Profit Growth,加上佢個PE本身都低,青姐仲可以係匯豐跌果日加多兩腳踩?
佢圈內果D報告,全報有哂Supporting、Benchmark,有根有據,全部數字都推到出黎,佢係好人,唔出果D

2. 大行捉唔到手影
好多時大行都唔想比你捉到手影,拆開N間細行出貨,你睇睇港交所果個中介人牌照N咁多個,但老散黎黎去去用果幾間大,到底細行點生存?點比牌費呢?你查大行CCASS可能佢光明正大,你捉唔到佢個雞棚,但你Trace翻堆出貨細行,慢慢追上去,你可以查到後面個莊家邊個

有一個,1884 eprint,你可以睇下佢個雞棚係點樣由$2.2搭到上$3.68,再一棍打落去$0.8,而家雪球上面仲有班苦主叫緊

3. 估唔到,估大錯果D,好快比人炒,個Natural Selection入面好快,你放心
如果大戶有心收集匯豐d貨,咁早排做乜要谷旺匯豐?直接冷處理,唔聲唔聲買上去唔係仲好?
或者set低個預期,再收集貨,到時黎一個超預期表現,再爆升唔好d咩?類似恆生既做法
見呢兩日匯豐都跑輸哂好多間銀行,買本地銀行追恆生好似仲實際?
希望愛巴講多d你既睇法,支持
殺牛熊

好多大行,佢地大客既股票,都會託管住係投行到
咁佢地又唔買唔賣,一味鳩坐,無Revenue

有聰明人唸到,可以同呢班客Sign contract,借佢地既貨去發行認沽證,認購證,咁咪有Revenue

假若我想再賺盡D,可以點?搵財演力推某種証,谷到變重貨區,到時重貨區過一個數,就有Incentive去殺
去到最後,舊貨仲係舊貨,但就圈左一大舊街外錢

小飛俠既人工咪咁黎啦,好高人工架

BTW,牛熊証係香港獨家發明,其它地方無架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞