基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
Lm 追左咁耐post, 發現自己好難插到咀
睇黎我都要努力下
愛巴, 想向你請教

例如近期大熱既紙股, 其實已知一定係大賺, 但股價都係俾人打到殘

咁問題就會變左, 點先得知一個合理估值
例如17 下半年, 已知紙股一定好賺
假若當時入左貨, 到今時今日九紙出埋成績表證明好賺得係事實
但股價都仲未上得返, 或者只係回家鄉

咁係上半年隻股超買, 定係到今刻仲未反映合理價值
唔好掂內房住
會推房產稅
愛巴可唔可以講下汽車業前景
中環中心國企買家突撤出 另一買家盧文端:要國資委批准 融資遇困難

https://m.mingpao.com/fin/daily2.php?node=1519759303561&issue=20180228
有無reference 睇房產稅? google唔到
From special channel, of cox u can't google it
綠城算唔算抵玩
唔好掂內房住
會推房產稅
有無reference 睇房產稅? google唔到
From special channel, of cox u can't google it

但巳入左內房
唔怪得近排走勢咁弱 市升又跌 市跌就大跌
其實呢個稅年年都話出
年年都出唔到

打壓房產既新聞日日都有
今年唔同

習總係攞左個好辣既Deal,同中共元老換取取消國家主席期限,呢個Deal就係解決台灣問題

之前Wiki Leaks爆左,希拉里願意中國用Write Off 12000億美債,佔總美債成6%,黎換台灣

而家Trump上台,佢係生意人黎,有得傾既生意,佢唔會唔傾

但要做咁大既Write Off,再加上一大堆既辣Terms,按中國而家既經濟底氣,係承受唔住,而家仲要準備開打貿易戰,大家都有睇新聞,鋁鋼既關稅加到顛咁

所以中國將需要大規模咁開源節流,改革財政收入結構,以補充彈藥去準備未來各項對外既重大鬥爭

- 地方債去槓桿
- 削減政府供養人員數量
- 減少商業營運稅,以刺激經濟
- 通過設立房產稅,增加額外收入
想問巴打呢d料點收?
同埋點樣換台灣?
換取美國不干預
美國唔出手,日韓都唔會出
自然台灣就變成個弧島,到時想點撚都得
移民左台灣既港人又面對被回歸了
如果想收番台灣應該要開戰?
愛巴 依兩日係咪唔好入貨住
絕對不會收返台灣,美國唔會容許佢咁做
個個位係戰略據點,日本都唔會肯
最多美國比你有程度搞鳩台灣,但絕對唔會比佢回歸
如果收唔返台灣, 習大大個位係咪唔夠穩?
但Wikileak係放左風聲,美國對台灣既態度

To Save Our Economy, Ditch Taiwan:
https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/23730

The most significant threat to our national security is our debt.
放1億搞電競
我傾向美國唔會放棄台灣。中共write唔write off佢啲美債,對住美國長遠而言,唔係咩大事。但佢放棄台灣,就可能會導致佢喺亞太嘅佈局崩盤!台灣係一個跳台,無論係向北打日本,或者落南洋,都要台灣做補給基地!再加上我記得台灣都唔係咁易打,無記錯福建省同台灣之間嘅洋流同地海底地型複雜,中共啲潛艇過唔過到,我好疑惑。要打台灣,艦隊一係從北部基隆嗰面登陸,一係高雄上岸,基隆打嘅話㗎仔會補位,唯一就南面上。川普放棄台灣,佢就做硬美國版嘅張伯倫,俾人喪屌,我唔覺川普會咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞