基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
[member] https://t.me/Gangan222
thanks愛巴
一有tg 就洗哂版
[member] https://t.me/wyrmCWC 謝愛巴賜教
再講多次

唔搞小圈子,怕事情變質,大家就係到公開見學、指教,公開訊息吧

先講講貿易戰

白宮首席經濟顧問,Gary Cohn,特朗普內閣真正既技術官僚,高盛前主席,已經辭職,內閣進一步辭職,特朗普之後做事將會更加為所欲為,同以Paul Ryan為首既共和黨國會核心既衝突將會越加放大,成件事會對美國中期選舉,共和黨相當不利

美國一月份工業訂單達到兩年黎既新低,類似既情況仲有G10 Surprise Index

假如無北韓同美國達成神奇既和解,金仔同特朗普同意會面,下半年既隱憂已經陸續浮現:

1.全球債務已達到200萬億呢個前所未有既新水平
2.11月份中期選舉前美聯儲會加息3次
3.貿易戰會推高通賬預期,加息速度會更激進
4.香港而言,金管局已停止外匯票據,迫香港銀行加息
5.5月金仔同特朗普傾得埋就好,傾唔埋既話,呢兩個全球最大既Uncertain Factors顛起黎,後果不能想像

而家既新關稅政策,美國政府內部係有強烈既反對聲音:

-首席經濟顧問 Gary Cohn
-國防部長 Mattis
-財政部長 Mnuchin
-國務卿 Tillerson

而支持者就只有商務部長同另外兩位內臣,剩係睇牌面就知道邊到硬正,今次新關稅得以通過,同時証明白宮內部話語權既轉換

另外,本身鋼鐵成品關稅係24%,但傳聞特朗普為左好聽,就整到25%

今次對鋁鋼成品既關稅,只係貿易戰既開波,未來會有更加廣泛,更加針對中國既惜施,特朗普上台後試圖逆轉貿易逆差,再促進就業,呢個Idea係源自宏觀經濟學,雖然白痴,但為左11月中期選舉,呢個係必須做,因為美國既貿易逆差已經創新紀錄

但中國係今次鋁鋼關稅上面,影響其實好細

出口量黎講,中國出口鋼鐵量排第11位,而2016年Obama已經對中國既冷軋鋼搞過報復性關稅,果時出口量已經跌左2/3,好多出口鋼都要通過第3國黎再出口

今次對中國既影響係好有限,反而大影響既,係佢既盟友,歐盟、加拿大、墨西哥,呢個係殺敵200,坑殺盟友2000既玩法,歐盟既態度亦相當之強硬

鋁鋼對美國經濟既直接衝擊都有限,因為本身鋁鋼佔美國總進口量好小,而Barclays都講過,企業會將關稅成本轉嫁到產品定價上,對消費者造成有限既影響

而家反而要關注既,係:

1.其它國家既報復行動,例如關稅、配額、調查,以前既經驗,呢D行動既鏈式反應係會好大
2.特朗普政府會否不穩定?

上個星期,特朗普召集兩黨立法者討論槍禁,仲要直播,結果特朗普當場屌柒共和黨同美國步槍協會,完全唔記得佢上台同美國步槍協會講過:

I will never ever let you down

連Fox News都用Betraying呢個字,黎形容特朗普

各位,下半年好避難

當日晴巴po又係咁
人地搵兩個巴打聯絡
成班伸手留tg 肉酸到
我都記得
愛巴仍然對下半年跌市好有信心
我都仲係好樂觀
加拿大、墨西哥豁免左關稅喎
但係trump唔係話加拿大墨西哥呢d盟友國家有得傾咩
暫時話打嘅貿易戰好做show feel
AGREE

札下馬

TRUMP TRUMP 談判一向技倆

佢夠話封鳩 MEX

又咪係度玩玩下 做到任期完都未起到道牆啦屌
有人對成年都好有信心

但或者咁講,既然見到前面有大調整在即,何不先行獲利,再在調整低位再撈,再賺年尾最後調整完成後既衝刺呢?雙重獲利,唔使坐貨哦
歐盟同韓國未有得傾

而家韓國既洗衣機美國全線無得玩,迫韓國公司係美國開洗衣機廠
我無加TG

大家呢到傾,大家開心,有Interaction
我反而擔心升埋黎緊一浪會做個雙頂收工
TRUMP 叔 搵到金仔 埋牙傾
真係有個人既魅力既
雖然佢地打唔打仗我真係得啖笑

你唔能夠唔服佢D 手段
一個關稅震到你班傻仔係咁諗計,郁一郁 已經令你動全身咁
樂觀就啱啦
個個睇佢跌市佢先唔會跌
一樣睇法
係咪傾咪得,做咩用tg單機
話左唔會用TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞