基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
CAR T Cells Therapy

我呢個真係需要認認真真做下功課
出現了
不如你試下睇下呢條Link:

http://www.cricchina.com/Research/Details/7469

http://www.cricchina.com/research/

再將佢地2018年1月既銷售業積,土地儲備,再Compare翻佢地現時市值

試下計下,而家最落後果隻內房,係邊隻?

好好玩,好易玩,試下做下功課
誠哥絕對係個心地好既莊家

無耐大媽唔愛佢,難炒起

而家先入會唔會太遲?
四大家族好似無個炒得起
因為紫光出既DDR3,係超頻下,表現得好穩定,但相對既價錢就平好多,性價比唔錯

所以DDR4,大家對佢既期望預計,性價比上都唔會太差

另外,你要將兩件事嘗試建立Correlation之前,你先要去對兩件事本身有個基礎認識先,唔好太易上崗上線

Bitcoin Mining邊使Ram勁架

Bitcoin Mining果個Data Migration係食Graphic咭粒GPU多,而非鬥RAM多,Bitcoin跌價,Direct Hit係Nvidia,但就算佢無左Bitcoin,未來既無人車,同埋AI,對GPU既需求都係無上限,事情可以有無限睇法

Bitcoin絕對係走資用,中央絕對唔會容許有佢控制唔到既野存在,我個人對Bitcoin未來都好睇好,但Bitcoin死,Block Chain呢個技術將長存,與其就咁Focus Bitcoin點樣炒,不如再睇遠少少,睇下Block Chain呢個技術將來可以點樣改造我地既社會?佢既Decentralized Internet Concept之前有套美劇叫Silicon Valley已經圍繞左好耐,出到Season 4,認真可以睇一睇,好值得睇
財團洗牌過程已經進行中

回歸前,英資一線

回歸後,英資退居,港資浮上

廿年後,港資退居,中資浮上

你睇恆指成份,就睇得清清楚楚呢個洗牌既過程
嘗試唔好靠聽人講"值",或者"唔值",去做買賣決定

而係自己假若對果間公司有興趣,再出行力做多D功課,多D Benchmark,比下去後,前景理想,市值低水,自己比到信心自己,咪買囉,假若自己用過照妖鏡,發現隻野妖股黎,咪即刻跳船

勿做盲流
睇圖高手
細佬我都需要向各位大哥多多學習

港股選擇係少架,所以長遠炒可以唸下美股

商用車係比私家車GP高出好多,所以好多車廠都係呢方面積極做功夫

而家可以買到既電池既念股,1隻手5隻手指都數得哂

但你炒資源股既話,就必須留意埋資源既價格,一有乜風吹草動,就睇要食糊,因為資源價格係比股價行快些少,呢個Time Lag隨時救你一命
醫藥股我唔敢亂答呀

我未Study,醫藥呢個Sector係複雜好多,亂睇好易行錯路

Amazon同巴菲特同JP合作,搞間醫藥公司,目標係全面降低美國既醫療開支

小弟覺得呢件事反而值得做下功課
呢兩日個大股東想賣貨
個價跌左8% Wor
海航既野,你起碼等王歧山坐正做國家副主席再入市都未遲啦

大陸既野,一日未坐正,一日都有變數

更何況,而家去緊槓杆,佢風眼黎
有邊個電池製造商港股買到?而佢又係同時供應電動車既電池?
呢個認真係死人財生意,就真係以前無睇過...

大家呢段時間,有好多我以前聽都未聽過,唸都唔會唸到既野彈出黎

我真心好多謝大家提點細佬,好多太新既野,要少少時間消化

有無地方可以睇到佢D期油剩翻幾多未用?呢個數字緊要
利豐一定係垃圾,唔值得賣
愛兄
遲下有問題 我會再問
做下功課啦
好好玩架
有賺到錢
唔同市況,唔同炒法,工具好多,但要判準現況,再用準工具,呢個就大學問
要買紫光,應該買a股紫光國芯

365 好似唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞