基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
精僻獨到嘅分析,佩服
而家睇呢d 分析真係有種睇古代劇咁既feel

好正
點睇美圖?
bloomberg有唔同分析估計點解佢要咁做同埋對後市影響
不過我覺得有少少樂觀
彼竊鉤者誅,竊國者為諸侯,諸侯之門,而仁義存焉。
新手一問 江派同曾慶紅仲有冇實力同習大大鬥
愛巴點睇呢幾日10年美債係咁跌,就黎見番2.7
明明中國日本減買債,債息應該升
岩,政治料係最內幕同最值錢既資訊,政治半日都嫌長。一般散戶無權無勢、人力物力有限,只可以靠蛛絲馬跡去捉。盡量跟貼最重要既消息已經好好喇,始終呢啲野唔單同投資有關,同生活都息息相關

當然越了解得多就會越睇到脈絡,愛巴極其量都只可以做事後分析,同埋比一個慨恬既拆局幫下大家
我一個月前開過Post講過習近平會登基...
但好快沉左
美國公司將海外利潤回歸美國,短線要搵D穩陣野買黎收息
呢幾日升得多,開始會出現整固
習近平最後必會成功,佢做事係細密,先殺網絡總管魯煒,換個自己信得過既,再搞登基,今次輿論控制得唔差啦
這是垃圾
留名
講開Home Assistant,有少少野想Sharing

呢D Home Assistant,可以做到,你係邊個方向向佢講野,佢會自動識別到你係邊

係個機殼入面,佢地6個方向都放左Mic,但初時R&D果時,因為個機殼本身係固體,固體會傳聲,你向住佢講野,佢結果6隻Mic都收到聲

好多Start Up,個Prototype做到好完美,一去到Production就好易變地獄

假若轉用Linear Mic,個Production Cost會變成好高,假若要用Algorithm去Cancel呢個Noise,件事其實係同潛水艇個頭入面果部聲納,同個潛水艇之間既消噪技術,係無分別,係軍事級科技

所以有時睇Start Up整D片,睇片可能好好J,但實質生產果時,可以完全係第二回事

Android有錢賺
剩係每間手機公司,收"顧問費",都收到飛天啦
Google係Hardware上既速度,真係好慢好慢
呢個Idea,落到Samsung / Apple手,就好快Deliver到
留個明
你係咪女Fans

D分析好好J
日日keep住追post
屌...
又中...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞