基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
愛巴 有疑問
美國債創新高 同時間加息 減稅
美國邊有錢還債?
解決方法係咪再印翻銀紙 再減息?
不停loop 直到negative interest rate ?
愛巴,咁依你睇唻,上周調整係咪已經過咗?
近期仲有冇時機會調整撈底?
愛巴認為仲有等一段長時間既調整期先入牛3?
80蚊入了5仔...有機會上返去嗎?
80蚊入了5仔...有機會上返去嗎?

我都有 諗緊入多手
CSR / Sustainability / VMV,好多都係抄Template,就講CSR啦,其中一Part係搵Cert Body過黎工廠檢查工人有無超時加班,有無比足人工,有無跟足勞動法比足五險一金,試問呢D野邊間廠會做得足?

你做唔做,又要Pass CSR Report,唯有比利是,收費按人頭計,全部明碼實價

呢家野,勿認真,真心
而家金管局夾銀行加息,香港既銀行到果時又到業積期,咪抽多野上去

大環境有利,怕什麼
而家仲牛3?
乜唔係牛4等轉熊1?
Trump Idea:
減稅,等美金回流美國,經濟活躍,個餅大翻,最後稅收增加
加關稅,迫它國出口商將生產線搬去美國,個餅又再大D,稅收又多D
簡化法規,拆牆鬆綁,經濟活力又再大D,稅收又多D
迫盟國承擔更多軍費,變相自己鬆動到更多軍費落武器研發,自己國家武器公司賺多D,稅收又多D
開放北極石油開採同Keystone Pipeline,本國能源事業活躍,稅收又多D
佢經濟觀其實唔錯
但係餅就得咁大 美帝變大唔係就係其他國家 連埋佢d盟友就食屎咩
其它盟友過往就係Take美國Advantage太多
賺美國錢
要美國保護
國家多左收益,再狂派福利,變哂做福利社會,仲唔止,要攬埋難民先開心
而家佢就係要阻截呢種Advantage Taken,盟國Reform在即
再講,福利社會,救助窮人無錯,但社會唔係更應該去鼓勵努力工作既人?君不見每年幾多新移民來港申請救助不工作,而努力工作既人,又有誰鼓厲?
就算剩係講香港,都需要Reform
你可以Track住VIX,有一定先行性
出邊好多數浪派覺得 剛剛先牛2完 調整後上牛3
Too naive, sometimes simple
呢舊野明面上我覺得都係用黎水下消費者/大愛/環保撚,特別西歐民眾
但係如果有公司完全唔報呢方面既野/報得極hea,我都會對佢哋既管理水平有懷疑
eg 中電玩到做埋UN partner,700成個ESG report 得幾頁紙
當然細心睇下都知佢哋實際無咩特別做野,但係report寫得好睇,政治正確本身都係管理水平

可能我真係too naive
希望big 4 投行 EU UN可以繼續吹奏, 做大個餅,至少有工開
利申:畢業驚乞食
愛巴 何解預計年尾最後衝剌?
睇曬你之前既文章 指今次調整會去到年中 之後就未能預測得到
樓主點睇加密幣
愛巴點睇港股長期被低估,依家三萬點恆指都係 pe12 pb 1.3 3%息
愛巴唔係睇基本面?仲未突然踩過界睇大市走勢 前排個小跌浪我都有繼續入貨
利申:只要公司業績前景良好,世界大戰都會繼續持有
愛巴請問點睇國際油價走勢
愛巴想問3d printing stock 既合埋pe 應該係幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞