基本面分析

1001 回覆
131 Like 15 Dislike
習大大老婆(好似係)
李書福(1963年6月25日-),中國浙江省台州人,著名企業家,中國最大民營汽車製造商吉利汽車創辦人及董事長。中國人民政治協商會議第十一屆全國委員會委員,台州市人民代表大會代表。2016年胡潤百富榜,李書福以305億財富排名第50位。李書福之妻是彭麗娟,彭麗娟是現任中華人民共和國主席習近平之妻彭麗媛的妹妹。
from wiki
的確民主黨大勝可以向下炒一轉
但未至於完全轉向呀?
民主黨慘在左膠太多
Obama會膠到走去問Tim Cook點解唔將海外利潤回流美國
Trump直接減稅,Tim Cook乜都唔講就將D錢回流

咁一日仲係trump做總統
Hi 後悔
Trump係強勢總統
佢同時擁有兩院既控制權
所以法案先咁易推
我都係Quote翻洪灝呀
1月時已見上半年大頂
呢種唔上唔落既姿態,都係會出現係上半年
睇圖我唔係專家
更正,係73億歐元,90億美元,700億港紙收購
啱啱聽返呢個錄音
講到加息同近日地產/航空股升有矛盾位
2月咁樣chok嘅用意係咪純粹旨在打低vix對沖
美債/美匯等因素只係糖衣?
http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=175&lang=zh-CN&id=108622
愛巴之前都有提過比亞迪
電動車到抵 比亞迪定吉利發展會快d?
愛巴提過整電動車電池的3993已經一棍爆左上去,但係因為apple直接同佢地買鈷。即係佢如果會爆第2轉,會係因為電動車電池?
Btw 想聽多d愛巴講下 365
見你都推薦過兩次 依加上了5毫子了
市場開始消化佢個新技術?
Tesla同geely都同時有貨係咪實有一邊損失。好唔好全歸一邊

Dialmer係同Tesla打緊仗,之前佢地Twitter上面已經打緊口水戰
Dialmer而家Part Geely
Tesla早前先Part Tencent
邊間贏,真係講唔埋
但最後贏,一定係電池原材料股
紫光今年會出DDR4 Ram

2003年:德國Infineon成立西安存儲事業部

2006年:德國Infineon將佢旗下新記憶體業務分拆成Qimonda,曾為全球第2

2009年:浪潮集團收購Qimonda西安存儲事業部,Qimonda破產

2015年:紫光國芯收購浪潮集團西安存儲事業部,成為西安紫光半導體

本身西安紫光係有海外技術Back Up,但而家佢地無左海外技術支持下,自己都有本事搞到DDR4,都已經唔容易,而家其實佢搞既,係最基本既DDR4-2133款,Spec中規中矩,工藝無透露,應該係20nm-30nm之間,距離Samsung、SK、Micron既10nm,仲有D遠

但做左出黎,解決左有同無既問題,就係進步,當技術解決左之後,下一步就會係發展產能,呢個係長期既過程

紫光目前既重心係武漢3D NAND Flash SSD,目前做到32層,距離市場主流64層仲有D遠,但假若要量產既話,應該會主推64層,而且工廠要年尾先起好

第一期工程係NAND Flash SSD

第二期工程先係DRAM

咁計可能係2020年既事,但到時Samsung、SK、Micron又會唔會推到DDR5呢?再要突破上去,就要解決好多根本性既物理問題,Moore's Law已經到到Bottleneck位置

推到DDR4,係中國芯片既Mile Stone,但下一個Mile Stone係Mass Production,先對消費市場有實質影響,中國DDR只不過係發展左2-3年,好難用2-3年時間走完Samsung 10年間既累績

而另外,外國科技公司,有一種好出名既玩法,就係當有對手突破到技術門檻,佢地就會大搞Scale Production,再兜野Cost Down,等到之後既對手,完全獲唔到利

但紫光有本事迫到Samsung行呢一步既話,就已經好勁,Samsung長期靠Limited Supply,炒起哂D Ram,已經好耐時間

目前韓國Lead住既產業有:

- OLED Panel
- DRAM
- Flash Memory
- Chip

而家OLED中國已經係第二梯隊,爬退日本同台灣,產能擴展非常快

Chip受制於光刻機,好難爬頭

紫光作為中國係DRAM同Flash Memory既代表隊,中央已經係"玩命"式砸錢比佢不斷投資研發搶人,再加上中國本身就係一個巨量既市場,前途無可限量
想問下樓主睇唔睇好2007,好多大行都睇佢上20蚊,而已係內房龍頭。你覺得佢前景點?
巴打想問吓
公司回購/大股東一直增持
通常係利好定利淡

譬如 823 理文紙 巨星醫療
點樣理解一邊回購增持但股價一路瀉
365波動咁大 而家買可能有排捱

我好似係呢D位開始推紫光

假若呢D位入,唔使怕啦,隻野都過左安全位,Ride with profit,彈下彈下好正常

但買呢D Hi Tech股,唔好炒短線,好易炒車,因為科技呢家野,似終要時間去積聚
我想借問聲
你買入理文造紙,同巨星醫療果時,個Supporting係乜?
除咗長揸領展其他兩隻都無買
純粹舉個例研究
巨星呢隻係睇過幾篇大陸文
話個主席係狂增持但隻股仲係好殘
365波動咁大 而家買可能有排捱

我好似係呢D位開始推紫光

假若呢D位入,唔使怕啦,隻野都過左安全位,Ride with profit,彈下彈下好正常

但買呢D Hi Tech股,唔好炒短線,好易炒車,因為科技呢家野,似終要時間去積聚

以前無睇你post 就睇你講的理據 放係邊個價位都可成立 佢果波幅無得用技術分折睇安全位啦
聽完
E線金融網我都聽開
好過新城N倍
無咁多狗先
美債/美匯等因素係糖衣
聽完佢咁講,佢既意思就係,美股想夾爆VIX D倉兜野食糊
港股跌就純因為去槓杆
假若佢想夾爆VIX倉既話,果班人應該係由中日開始減持美債果刻就開始做野
咁細佬買股票係咁架啦
買左之後,就放係到鳩坐,訓下
間公司有食力,又有前景,唔怕坐下啦
訓得著咪得,日日睇果些少波幅彈下彈下
人會好快玩完
而家要養生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞