[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
Metal果part無錯
但係displacement reaction個part可以睇埋redox potential
其實有displace架,咪displace咗hydrogen 囉,而且喺non aqueous medium喺做到,不過後話啦
宜家已經係英國 唔想過美帝
屌那星redox potential都out c
咁electrochemistry cut淨d咩
點解salt係brittle
Diamond好硬但graphite好軟依啲送分嘢
英帝無錢啦 美帝多資源機會
不過org chem 個邊唔熟
因為喺electrochemical series 裏面,hydrogen喺copper上面,所以displace hydrogen 先
記住呢個table先啦唯有
Jing kung本textbook好似有個detail少少既table
strictly speaking hydride指H-或者at least 個H係electronegative果個
但無好嚴格既規定 約定俗成多
例如我要compare boiling point of H2O H2S H2Se 就會叫hydrides of group VI element
要睇濃度計返數喇

兩個同時react 嘅例子就好似有電解鹽水,係某個濃度嘅鹽水,電解係會氧同氯一齊出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞