[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
+1
多數都唔洗state symbol
但某啲課題建議寫埋
例如ethalpy 咁
C(diamond) -> C(graphite) 好明顯係唔同嘅野, 有enthalpy change
如果就咁寫C 就唔知你講緊咩
不過neutralization/redox 個啲寫唔寫都無咩影響
各位加油
想問下考完phy個日之後剩5日要點溫chem先有3-4嘅成績
主攻redox, acid base, org chem, enthalpy 同兩課elective la
given that 你最basic 個啲ionic bond, structure 個啲無問題
咁點只3-4
諗住遲下個5日衝個3返嚟
利申2-3底
如果底唔好 建議都係揀d短同易既topic溫 多野可以背果d 例如metal/fossil/acid/micro II/patterns
計數唔差既可以操enthalpy/rate/equilibrium 當然背後邏輯要明 但呢幾課比較短

elective揀每年必出果d溫 例如rate equation/haber process/chemical tests/IR mass spec果d
有冇人有sample paper既ans?
啱啱up左新片
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
仲有一個禮拜 一部拍片一路陪大家準備考啦
考完phy睇
要背曬
textbook應該有
唔識organic chem reactions ,好想死
背返佢囉
一年考5-6題MC + 兩題LQ
唔背熟真係死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞