[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
yes 2H+ + 2e- -> H2
overall 2HCl -> H2 + Cl2
theoretical V of gas product 1:1
Electrolysis of brine 就唔會出O2 架喇喎
brine = conc. NaCl

上面都有講conc. KCl 既product
即係你問既問題都係講緊conc. halide
concentration effect
conc既Cl-/Br-/I-會preferentially discharge at anode
1M時先會跟返ECS出O2
an chem phy chem都要計數
大學會包埋果d相關數既科要你讀
但無底當然會辛苦 我就係
an chem的確係有stat野 但唔係全部
同埋呢d野煮到埋黎都係要食架啦 唔通因爲數而唔讀chem咩
冇Stat底讀An Chem會唔會好辛苦

中學個陣唔係精英班 冇得揀M1讀
an chem phy chem都要計數
大學會包埋果d相關數既科要你讀
但無底當然會辛苦 我就係
an chem的確係有stat野 但唔係全部
同埋呢d野煮到埋黎都係要食架啦 唔通因爲數而唔讀chem咩

想知點解bromine加落NaCl度點解冇redox既 做做下pastpaper錯左
AccessDenied = 烏大龜
我係讀AL chem上大學chem
只能夠話AL chem果d皮毛phy野唔會夠做
數同stat係有但反而唔算好多 開頭都係d同in果d
過到關上到大學 我諗個人點都會諗方法拆掂呢d野佢
講呢啲
烏 Sir 眼中只有 A level
大學 chem 係 for MK only
點解報紙巴你會入左黎
有時白紙讀上去可能好啲
我DSE讀到final year都仲成日記住中學嘢
擺脫唔甩 可能因為自己都有教開chem
反而啲同學無底讀得仲好過我
唔排除係我太懶既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞