[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
講明唔會要求考specific case
叫你背case果個老師你返去屌7佢都得
想問個concept
係關於ECS入面So42- 同So2/So32-嘅反應
係咪So2同So32-會出舊SO42-
但So42-如果要出So2就一定要係濃硫酸
如果個舊係硫酸鹽(有So42-) 就唔會有氧化性質?
因為我睇左條題問Pb加入MgSO4嘅react係咪redox
咁如果直接睇ECS Pb係同到So42-反應
小弟有小小搞唔清 求解
yes 得SO42-無氧化能力 NO3-都係咁
Pb + MgSO4 無反應
Mg + Pb2+就得 (displacement)
唔該
最多要你bal條式
用redox方法去bal咪得 唔洗背

想問你會點諗哩題
我睇答案 頭兩個會出HSO4 ion
我要點知佢幾時出HSO4 ion?
呢題有少少額外知識
濃H2SO4可以氧化I- Br- 出I2 Br2
但Cl-就唔夠勁氧化唔到
呢個要實驗做出黎或者記
咁頭兩個反應會出NaHSO4 係咪out c?
另外精工究竟值唔值得做 好似有啲outc嘢
唔一定NaHSO4 complete reaction會出埋Na2SO4
重點係會出HCl(g)

I-加濃H2SO4會出I2同H2S
Thanks!

呢堆乜黎 書有?
冇野了
但本書入面有ostwald process , production of urea
係咪唔使記?

你信本書定信HKEAA?
即係成part methanol production囉
包括曬由natural gas變synthesis gas再變methanol d reaction
ostwald process果d頂曬咪認下條equation 如果redox叻少少即場自己都砌得返出黎
urea果d無乜用啦
老實講textbook要黎for參考就ok 考試就唔好啦
人地寫教科書要過教育局 一定要放一大堆所謂"知識"而唔可以寫得太exam oriented
而且得罪講教科書d野有時都唔係完全正確
想問問petroleum refining 係咪成個塔啲野要背曬
建議記一記個順序同主要用途
7隻野唔難記既

可以咁樣掉轉dehydration? 定係我溫少左呢個reaction
呢個reaction out syl的 叫catalytic hydration
CE野黎 正常用dilute H2SO4 or H3PO4做catalyst
但唔熟無謂亂用 佢出得題都唔會要你用到呢d extra既反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞