[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
呢個時間正常應該要做(曬)pp
exercise係唔熟課題時用黎pickup返concept同knowledge
all DSE + 90-11 CE (~20yrs)
AL做by topic ok
一月都過左一半啦
書永遠無話溫得曬
做完pp又要溫返同消化
真係要等你溫好先開始做你唔會做得切
想問:

畫ionic compound既electron diagram洗唔洗show + ion既electron

E.g Na2O 學校教畫 2[Na]+
入面唔洗畫electron
但我見2015marking又會畫喎
可以畫入面果層(8e) or 就咁無野(但唔好畫個圈)
原來係咁

咁如果一分題目
我答幾個答案係咪淨改第一個?
除咗做pp 外 坊間有冇咩高質mock 值得報?
如果佢講明要答兩個example 但你寫左三個就只會改頭兩個
好老實 chem真係無乜邊間出既mock係堅高質 唔係出得太離地 就係問法唔貼近DSE模式
唔想洗錢既話做aristo果d都夠 算係幾正路 但可能唔太深 主要train你跨topic能力同time management
補習社果d mock就算吧啦 一定出到極難極怪黎打擊你 然後話用返個老師d skills就做得到哄你補佢 呢d攞正牌昆錢
energetically stable當然可以講 係事實就OK
最簡單可以話PE of product is less than PE of reactant
其實eaa 有冇諗過cut 左material chem
年年都係得3% 揀,paper2 同compulsory 無分別
不如改其他elective
係囉 事實上material chem真係好失敗
一個無人揀既elective 雞精書都唔出呢課
唔cut只係HKEA不願面對
手頭上有full set herman yeung core math notes
另有大量中文同chem ge 補習notes
有興趣請telegram @Constantine1453 或ig dm dsenotesclearing
推一下先
艾sir仲未病完
留意到網上既by topic好多題目都唔齊
我做完by topic宜家又要做多次by year
艾蛇有pgde interview 未
幫推
睇你啲片解/學 好有得著
開始覺得化學係易過phy
雖然到我自己做個陣一定唔會咁諗
氣管敏感 咳足兩個禮拜
如果係發燒傷風果d反而無所謂
依家講一句野咳兩野果度死
通常都唔齊 而且chem呢科 唔同老師點介定條題目啱唔啱用可以差好遠
我自己就傾向儘量留多d題目 儘量多操練機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞