[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
Dse 可唔可以用catalytic hydration
Alkene 變alcohol 唔想寫兩步,變haloalkane 再變alcohol
你寫到out syl既反應 合理 condition啱曬 同題目無衝突既 無話唔可以
總之事實上可行就得
但一來佢出得題目一定有得用in syl方法解決
二來個反能可行 同match唔match題目個要求有時又另一回事(e.g. yield/side reaction/limitation of reagent)
所以唔太建議冒險
要5**
我係絕對唔到失敗既
私、失敗しないので
要5**
我係絕對唔失敗既
私、失敗しないので
想請問一下係咪有一條rule係可以deduce得到邊隻reactant同另一隻reactant反應之後出2隻products 架
成日唔記得有啲反應會出2隻野
transition metal 係 define as formation of ion with partially filled d orbital

scandium剩係form Sc3+, electron configuration 係2,8,8 所以唔計

zinc 剩係form Zn2+ , electron configuration 2,8,18(因為第三個orbital滿曬,所以唔計)

簡單黎講,如果一個metal ion有configuration 2,8,(9-17) 都可以define為transition metal
可以話你聽 無一條咁既rule
H-bond寫strong定weak好?
學校miss教strong
睇你同咩compare 既姐
講得H bond通常係molecule之間既比較
兩個molecular size差唔多之下 基本上有H bond既force會比vdw force勁好多

但如果你同ionic / covalent / metallic比
H bond就唔係勁
好似係講緊一隻reactant既O.A.再加果隻野本身既族數如果係單數就會出2隻reactant
Products
就算真係有d咁既野 我都會覺得成件事伯仲複雜左
聽日考
依家溫緊 愈溫就愈覺得哩科唔係人讀 唉
啊sir你真係好撚勁
順便問下分析化學最後個課係咪唔溫都得(求下你話我知係 )
聽日考
依家溫緊 愈溫就愈覺得哩科唔係人讀 唉
啊sir你真係好撚勁

其實我覺得chem 係理科3寶入面最易讀
讀出題目刁鑽/syllabus 多唔夠bio 黎
Concept 又唔夠phy 難理解
順便問下分析化學最後個課係咪唔溫都得(求下你話我知係 )

唔係
2012 出左一題問你二噁英要點detect

基本上識GCMS果d 同埋用儀器既優點就ok
yes 捉字蚤 同埋要表達得好準確
對於我自己考過咁多屆黎講 我會話諗個答案點樣寫得夠面面俱圓 係難過純粹知道答咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞