[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
想問syllabus點係hkeaa個網禁入去?
想搵埋bio既syllabus
評核資訊>科目資訊>(揀科)>課程及評估指引
Push
sor 呢排忙緊上堂同備課 靜左唔少
btw尋日趁放假 拍左30條題解
呢兩日會陸續upload上channel
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
聽左唔同學生既意見 有部分都反映話我講野比較長氣
所以黎緊呢批我儘量講得簡潔d 大部分都係3-7mins講一題
應該會儘快拍曬每年mc先 之後要拍返lq
希望今個月內趕得切啦
唔洗道歉喎
我只係唔想一個好post沉
因為啲片好有用,可能有啲同學需要你
多謝支持先
未斷曬尾 不過無咳已經好好
可以拍返片
Push 樓主啲片好有用
hydrogen既symbol係咩?
睇左半年都唔知
唔明你想問乜
H2(g)你指呢個?

讀左3年chem都唔知
化學想拎4
有冇啲咩實驗裝置一定要記住
基本果d有filtration, evaporation, distillation, fractional distillation

org chem有cracking, reflux,
enthalpy有calorimetry
rate有measure gas V/P/mass
an chem有chromatography, solvent extration
上年中quit左舊補習社
今年自己租場開班教
無under任何人/公司
thanks a lot
我 aim 1
有咩要注意
唔好讀 留時間讀其他科
aim 5**呢
想問一下
LiAlH4係咪可以還原酯?
yes 最後會出返兩個alcohol
但dse無學 佢亦唔會考
另外 H2/Pt其實都可以reduce ketone/aldehyde
亦都係dse無學
我有學wo
原來係咁
唔該啊sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞