[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
SAT題? 2017 an chem條數係咪抄外國?
外國試我唔熟
不過依家HKEA好少會完全由零諗一個新case出題
以前AL年代果d出題真係好屈
孔雀石綠 塑化劑 特敏福 都比佢出過曬
貼下題囉
(雖然我不嬲唔鍾意貼題)
al 試過有一條問薯仔點解落油炸有咁多泡泡

個年 marking 表現係 poor,但答案其實好簡單,係因為 potato contain water
係呀真係無得捉佢路
試過問點解fullerene有20個hexagonal同12個pentagonal
答案話如果得hexagonal無可能構成曲面
[亂入]咁carbon nanotube係咩
如果個model answer係話hexagonal可以有curvature但係出唔到spherical structure既話就解得通
no
black solid
purple vapor
pale yellow in water
brown in KI(aq)
purple in organic solvent
唔洗 考佢會比埋你
[member]考咗6科依家終於可以專心還啲債了 [/member]
得返幾日時間可以點溫chem
自問本身chem都唔差 但唔知由邊開始溫起
應該全syllabus每課key topics都要快速睇一次
make sure大路野仲識仲記得

有咩仲未背熟既呢幾日儘背埋佢

唔好亂做mock卷/外國試題
圍繞返dse黎做 做過曬睇返自己錯果d

睇附d marking 留意下一d既定題目既作答format

例如解釋soluble要寫”strength of intermolecular force of X is comparable to Y”

解釋sacrificial protection要寫”A is more reactive than B / lose electron more readily than B, so A will oxidize preferentially”

大路既skills要熟 例如bal redox 計yield
但唔好太依賴
巴打覺唔覺解釋題係最難,難過計數題
yes 計數相對上有固定答案 你concept夠清一定計啱
一題解釋題可以有幾種答法 答得合理一件事 最後marking同marker受唔受又係另一件事

我會話 最難係你點樣唔肯定佢想你答乜既時候 可以儘量屈到佢當你啱要比分
溫到樽頸位可以點算 成績唔上唔落 好想上 5 5*
睇返自己錯乜野多先
係記唔熟 定捉唔正marking 定多careless mistakes
btw 今晚開始拍final reminder
呢幾日都會up片
大家可以subscribe定先
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

準備睇曬佢
Industrial process 既所有condition 都要背?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞