[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
巴打其實想5**係咪一定要讀少少out c 野
話唔洗係哄你開心
DSE話就話跟syllabus出 但好多題目可能要你知道背後個原理先可以諗到(or更容易諗到)答案
例如:
2012問electrolysis用voltage過高時會同時出H2 & Cu
2013問addition polymerization所需既condition
2014問margarine同dipole-dipole interaction
2015問hot water pH < 7.0
2016問NaOH pH
2017問gas density, conductometric titration, lead solder同autocatalysis

syllabus係比個guideline你知道要識乜野
但唔代表死跟syllabus 睇一行讀一行就會攞滿分
頭幾年可能出卷會跟得足d 但之後好難講
其實polybasic既acid都會咁
因為每粒H ionize都有自己獨立既Kc (叫ka)
H3A <-> 3H+ + A3-
可寫成
H3A <-> H2A- + H+
H2A- <-> HA2- + H+
HA2- <-> A3- + H+
會中和曬reaction 1既H+ 先輪到reaction 2既H+ 再到reaction
咁就會有三個equivalence point
睇黎你唔係好知 / 熟 curriculum
你有無睇清楚我講乜 我唔係話DSE出out syl野
我話係要知埋背後個原理先可以易諗得到
靠睇syllabus字面要求係唔會夠識答所有野

淨係2015/2016
用kw [H+][OH-]計pH都唔會教啦

係 無錯 好多野concept清可以即場自己prove到
但我地呢d讀咁多年又日日教 自己睇實覺得易諗

DSE本身係無學kw同pH背後H+ vs OH-個概念
淨係要求你識pH=-log[H+] 同埋幾時H+會升跌

2014 polymer果題要用pd-pd attraction同dispersion force個概念去解
syllabus只係簡單交代要識分polar attraction比non polar attraction強
連果三款引力既正名都唔洗教
如果無學過dipole dipole概念你好難會解釋得清楚

呢d野你要一個學生考緊試時即場去prove其實係有難度
唔係話DSE學生做唔到
係講緊本身無特別要求學生去理解得深入
而考試又去問背後涉及既原理

淨係2015/2016

2014 polymer果題要用pd-pd attraction同dispersion force個概念去解
syllabus只係簡單交代要識分polar attraction比non polar attraction強

唔係話DSE學生做唔到

紅字難度唔係學習既目標?

你提到Kw 呢d既概念
當然係DSE curriculum 入面係冇
學生亦唔expect 會識
但我只係想講
我唔識Kw,一樣可以完成到條題目
因為佢係考緊eqm position shifting 既concept
絕對冇out syl

DSE 呢個考試
好多人以為要識好多野
但其實只不過係
比d unfamiliar 既情況你
考你識唔識apply
唔只係chem
Bio, phy, maths 都係做緊一樣既野

我以上係回應上面有位同學問
想考得好使唔使識out syl 既問題
要知埋背後原理當然係學習目的黎
所以上面講果埋野 我上堂都會教埋
問題黎DSE個syllabus唔主張亦唔expect你學埋

依家學生問得最多既就係”呢樣野係咪out syl”
而喺好多老師同學生眼中 out syl既定義 往往就係syllabus無講明就=唔洗識
所以我先會話純睇住syllabus讀唔會識曬所有野

鬼唔知考試就係會出unfamiliar case
呢d野大家過曬個階段 點會唔知

依家就係講緊 好多背後concept
係DSE根本無要求學過

kw同埋H+ OH-對數關係只係一個例子
kw eqm shift RHS大部分學生都會諗到

問題在於pure water點解pH會< 7
係屬於DSE認知範圍以外

當然你要呦要識埋room temp個定義都得
不過呢個又係DSE curriculm無提出/強調過既地方

而我相信大部分中學生讀左三年chem
好難考考下試 突然接受neutral pH會變呢個事實
我相信如果無事前聽過下 好難會有信心寫pH of hot water decrease
大部分學生正常會諗”hot定cold water都係neutral 咁pH應該不變”

而呢d野DSE curriculm係唔會有提過

當然我唔會話佢out syl 我都係重申返
佢出到d case係如果你唔知道背後更深一層既意義會好難諗得到

就算好似你咁講 可能會照做到條題目 但咁只係夾硬屈個答案出黎 唔代表個學生真係識

所以我自己立場係學既時候就學得透徹d
唔好話syllabus無明文寫住既就唔讀
hello巴打 記得上年個post你都有幫手

淨係2015/2016

唔係話DSE學生做唔到

紅字難度唔係學習既目標?

你提到Kw 呢d既概念
當然係DSE curriculum 入面係冇
學生亦唔expect 會識
但我只係想講
我唔識Kw,一樣可以完成到條題目
因為佢係考緊eqm position shifting 既concept
絕對冇out syl

DSE 呢個考試
好多人以為要識好多野
但其實只不過係
比d unfamiliar 既情況你
考你識唔識apply
唔只係chem
Bio, phy, maths 都係做緊一樣既野

我以上係回應上面有位同學問
想考得好使唔使識out syl 既問題

我都幾sure bio唔係剩係考識唔識原理同apply。不過呢類「冇寫明喺Syllabus話要識」嘅題目只佔少數。點講都好,老師最緊要識拿捏教所謂「outsyl嘢」教到邊個位,唔需要簡單咁二分outsyl同唔outsyl
呢位巴打明到我想講乜
Agger
2016 bio 問inflammatory response
書寫既得中marking既一半
學校呀sir教埋AL 題目就中曬
題外話: 得中marking一半會唔會可憐下我比分
My ans: redness is due to increased blood flow
Marking: arteriole dilates, increasing blood flow to tissue and make it red
呢條答案算好正路啦。書有寫dilate,只係佢冇好明顯地將呢樣嘢relate to increased blood flow。
冇同情分架,而candidate performance亦指出咗呢個係incomplete answer,而唔係optional可以唔寫。
Btw下次過返bio post discuss好啲
眨下眼又一年
我想問 iron(II) carbonate + conc. H2SO4會出乜
先出FeSO4同CO2 (CO32- + H+)
再出Fe3+ (Fe2+ oxidize by conc H2SO4)
睇你啲片拎到頭十
如果唔係就要新年去補課
Thanks a lot
多謝支持先
介紹比多d frd睇啦 同學間研究下 促進個討論對溫書好有幫助架
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
已經推薦左幾個
Btw 原來已經1000subscribe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞