[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
呀sir 我1 底點先上到2
巴打點睇2017 cut off 跌左
出題上開始擺脫太common太textbook既例子 相對問少左直接背書既野
LQ多左解釋題 無得照背舊marking 呢個我覺得係拉低cut off既主要原因
即係問題睇落唔難 實際做未必咁易完美答中佢要既野
嘗試左出一d比較間接既知識 例如gas density/lead solder/auto catalysis
估佢唔想d考生太過捉住個syllabus去溫 變得樣樣野都睇out唔out syl
而去出一d "syllabus無明文講會考 但唔代表唔考"既野
數學考衰左 chem要爭氣
請教巴打市面上兩大教科書,雅集定精工好?
睇你點定義啦 以DSE黎講我覺得兩本都唔係好好 有好多野講d唔講d咁
要2揀1就aristo囉 d資料會準確少少
利申:識人入面做
lm
係時候要面對chem了
f3中伏讀左兩年都未合格過 終於中六好左
希望上到3
巴打好有心
Flame test 要點con HCL係因為要轉impurities 做volatile chloride to escape 定係轉個sample 做volatile chloride?
轉做chloride會易decompose
因為會喺flame度atomize左先 變返Na Cl咁
give better result
仲有6日

宜家5*(自己做2016)衝5**(留左2017未做)
2017 條 equilibrium, autocatalysis 同埋an chem 條計數出得幾好
希望今年都可以多啲高質題
其實我都覺得2017出題有進步
真係要即場諗無得背
an chem果題redox titration搵ON都高質
btw 黎緊呢個星期空左幾日 諗住快手up左少少片
除左題解 仲有諗住拍少少試前提醒
有無咩主題可以建議下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞