[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
yes
試卷注意事項
https://youtu.be/-P1QzAV9oC8
想問如果sba有92分
Paper 1 同paper 2係咪都要穩有9成先有5**
cut off會變 由84-91%都試過
我會話average 90%會穩5**
背書題 點背先易入腦?
用鉛筆做卷會唔會唔建議
我覺得鉛筆做易啲改同順手啲
除左畫圖其他唔好用鉛筆
已經開定(3)先 (2)爆左可以直接過去
https://lihkg.com/thread/634008/page/1
我依家去訓 應該到下午先會再上水覆問題
order of reaction 有冇d新奇考法?
例如叫你plot graph去determine rate constant

同埋咩叫pseudo first order reaction
其實個%點計,系咪加埋總分除160
有機會架其實 不過我相信要plot都唔會太複雜 始終paper 2得一粒鐘
———————————————————-
以下為out syl extra 內容

pseudo 1st order即係rate=k(a)(b)時
因為好難同時follow曬兩個reactant既變化
所以我地會人為地加到(b) largely excess
當(b) largely excess時 佢個concentration喺reaction過程中就會變成constant 即使再加多d (b)都唔會影響個rate (等於你計kc果時唔計個h2o因為佢excess)
咁呢個情況下(b)就會變成左zero order
即係rate = k’(a)
where k’= k(b)

條式就會由second order強行變成first order
所以叫pseudo 1st order (偽一級反應)
咁就會方便我地measure (a)
只計written
p1/120 x0.6 + p2/40 x0.2
再除0.8
咁嘅話p2一分同p1一分同等價值?
係 每兩分= 1% grade
想問通常將gas加壓係為咩?
將啲氣體集中啲?
因為啱啱睇返空氣分餾 原來要加壓
液化
thanks
踩界
計埋你有d題目可能見過/自己做無臨場壓力
可能要高2-3%會穩d
巴打 覺得24hours chemistry 呢本雞精點
估唔到仲有人覆舊post
不過都差唔多要開2019

市面買到既黎講呢本算最好架啦 呢個出版商出既chem參考書都有質素保證
d內容簡潔得黎中point 又無乜點錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞