[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
首先soluble同miscible係兩樣野
少C既ester可以係water soluble (當然都唔多)
而唔miscible (可以任何比例mix埋)
sba 0咗 dse要攞到個2難唔難
0又極端得滯wor
lv2或以上 講緊全港88%考生
無咩好講 盡力溫啦
要啱幾多先有2
講到求合格既話仲諗要幾多分 讀得幾多得幾多啦
要睇你點定義
ethyl ethanoate係微溶(8g/100ml)
比slaked lime更溶(0.2g/100ml)
所以好難話佢insoluble 點都係slightly soluble 頂多immiscible
只不過係書通常會教你ester既general properties就係water insoluble
其實唔可以一刀切
你個名
DSE CHEM咁撚易
要overall成個molecule咁睇
你夾硬要計既佢C=O個位係polar
所以會有dipole dipole interaction
但成個molecule黎計 non polar region都多
overall都係relatively non polar

even你有d molecule可以form H bond
但佢十幾二十個C 最後都可以係water insoluble
想問一個關於波爾茲曼線圖嘅問題 (雖然應該關maths事)
個線圖係粒子數對動能
咁書就話佢線圖下嘅面積係總粒子數
但我就覺得好奇怪
乜唔係面積 係動能x粒子數=粒子總動能?
點解會係總粒子數?
又唔可以咁講
例如將你學校全級100個學生既身高plot返個分佈圖 x軸係身高 y軸係人數
咁你出黎幅度應該都會似正態分佈
咁可唔可以話個面積係總身高?
好似係喎 大概明
thanks
巴打建唔建議睇al 野
想問metal oxide加水係咪一定變hydroxide?
睇既定義係乜先
計mole titration果d咪可以做下囉
不過真係是但搵題都坐底dse lv5以上水平
太過複雜 太out果d就唔好比學生做 愈學愈亂 好心做壞事
唔係
咁點先變?
好多metal oxide都唔溶水
想問點解fe2+可以同o2反應變fe3+
明明睇返Ecs o2係左上 fe2+係右下(anti clockwise rule?
即係得k同na先會變?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞