[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
lv5講緊要攞75%先穩陣
講緊無乜野唔識 同5*/5**係差左個答題準繩度 同埋答題個sense (即係睇題目估得返佢想你答乜野)
neutral既strict definition係H+ = OH-
pH value係用-log[H+]計
你加水加alkali係affect個[H+] 再affect pH
呢個係pH既limitation黎 (所以其實仲有樣野叫pOH)
多謝上面答我嘅兩位巴打 好有愛

我覺得而家讀chem最大嘅困難係好多exception case,內容又好散 明明都係oxidising agent 唔通reaction又要用唔同嘅agent咁 好亂 記唔哂 請問應該點解決
主要係初學既時候接觸既例子唔夠多
to be fair chem呢一科都係多example要識

oxidizing agent / reducing agent果d要識佢地react前同react後既配搭
例如MnO4- -> Mn2+ , Cr2O72- -> Cr3+咁

再之後就係E.C.S. 要識oxidizing power/reducing power高低 (唔係話要背曬 但起碼你要識自己判斷邊隻stronger邊隻weaker)

好多時睇書d example太少 建議做多d question bank題目(書商果d已ok 唔洗特別難)甚至past paper 慢慢build up個資訊量

chem呢一科都係相對要時間浸既科 知識之間個連貫性高 要明左先 無得話直接背左佢
留名
睇syllabus見到無寫

How to prepare soap (saponfication, salting out, and filtration呢三步)

係咪姐係out-c了

定我睇漏左
一般都會講埋
唔好諗住真係syllabus一無寫就完全唔睇
涉獵太少 好難攞5**
有冇人識中文CHEM?

命名離子化合物時
幾時要加「化」幾時唔洗

例如:重鉻酸鉀、高錳酸鉀、硝酸銨、硫酸氫鈉呢啲就唔洗
氫氧化鈉、氧化鈣呢啲就要

利申讀開英文所以唔識
做咩要轉中文
有冇人識中文CHEM?

命名離子化合物時
幾時要加「化」幾時唔洗

例如:重鉻酸鉀、高錳酸鉀、硝酸銨、硫酸氫鈉呢啲就唔洗
氫氧化鈉、氧化鈣呢啲就要

利申讀開英文所以唔識
做咩要轉中文

要教
補習黎左個中中學生
大部分名都識
係呢啲命名嘅細位有啲疑問
陰離子係單原子離子(eg. Cl- S2- O2-)用化
多原子離子(eg. SO42- CO32- MnO4-)用酸

個離子本身都有個酸字 eg. 硫酸根離子 碳酸根離子 高錳酸根離子
咁計OH-都算
其實準確要睇返個離子既名
hydroxy同hydroxyl仲多人攪錯
superposable同superimposable又係
求解
hydroxy係functional group
亦係naming時用既prefix
hydroxyl係指單個OH radical
OH-係hydroxide
不過好多時d人hydroxy hydroxyl已經混用 無話好嚴格劃分意思

chiral應該用non-superposable
但好大部分人用non-superimposable (廣義)
兩個意思上都形容到”overlap”
但superposable會形容得準確d
指明兩個molecule exactly fit into each other

但呢兩個字好大部分人已經唔理個分別 even HKEA marking自己都寫superimposable
thanks sir
明明操past paper 又識
但係考試成日得四五成
咁你要好好睇下自己考試d左咩分
好多時做pastpaper你自己以為識 以為自己啱
但事實上未必攞到分 呢個係睇你答唔答到重點 唔係單純識唔識
校内試成日3
我唔知點樣谷上5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞