[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
因為H+ preferentially discharged 出H2
點睇九星期5** 本chem
用眼睇
係wor...
放低chem成個月即刻唔記得左
加油呀
頂埋佢
得罪講 多錯野 要考果d reaction未必齊 唔考果d reaction又出例題
作者跟自己覺得邊d內容多關聯就打散曬每個細topic用佢個順序教
如果係學校教我覺得無可口非 但雞精/考試導各黎講就唔好 會失左每課書個重點
攪亂曬syllabus既內容 唔知每課書主力考d咩
overall呢本最唔建議買 aristo出果本都好過佢
上面已經幫我解答曬 唔洗我覆
benzene ring 當唔當functional group?
算 叫phenyl group
不過唔會問 你亦無學過佢d reaction
Minor Chem揀Supramolecular對Biochem有冇幫助

HKU?
讀下Medicinal chem/chemical biology 好過啦
Minor Chem揀Supramolecular對Biochem有冇幫助

HKU?
讀下Medicinal chem/chemical biology 好過啦

利申無take supramolecular
想請問一個關於電解同redox嘅concept
想問氧化還原係咪一定要ECS右邊高啲對左邊低啲先有反應?(右斜向左)
我之前聽過類似嘅嘢 但睇返電解個課 有時係weak R.A對weakO.A (左斜向右)仲寫到條總反應方程式出嚟
想問concept上我錯左啲咩?
但係有時佢問一個compound 有咩functional group 會有個benzene ring 係到 我係AL卷見到 但係答案又冇寫有benzene ring
咁要睇下你個benzene ring有無影響到個compound既reactivity
單從命名角度黎睇可以當係substituent
不過都係果句佢唔會考架啦 連phenol果d都唔考
anticlockwise rule
右上對左下 = spontaneous redox
electrolysis係你apply d.c.去force個reaction發生 本身唔係spontaneous reaction黎
thx
咁真正寫條總equation係咪要加dc係上面?
始終唔係就咁發生(?)
唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞