[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike

好似out-c喎

一定得, 5只是公廁分

想問呢個reaction其實係咪唔會變colorless??因為termination bromine radicals會變翻做bromine
唔會 絕大部分Br react曬
想問點解2012條電解個條會出到h2?
高電壓就可以唔洗理Ecs?
簡單諗法就電壓太高令electrode上集中多d electron
cation埋去electrode上攞electron 但Cu2+攞唔切所有電子 所以有部分比H+攞
Thanks
點解用inverted funnel可以prevent sucking back?
增加左air同water interface個area
需要有更大既負壓先可令water level increase
你想像下用個inverted funnel當飲管啜可樂 要用力好多
thanks
想問左一個關於化學電池嘅例子(我想知我理解啱唔啱)
咁佢係稀h2so4 做電解質
Zn同Cu做正負極
我嘅理解:
陽極:zn放電子
陰極:H+收電子出h2
然後因為zn同h2so4會有react 所以出h2
最後兩個半電池都出h2
請問有冇錯
另外想問陰極嘅反應係咪一定係電解質入面嘢嘢
Thanks
另外仲想問多樣嘢
係關於金屬同酸嘅反應
如果同一舊金屬,個酸濃度愈高除左令反應快左
係咪仲會令放熱增加?
因為睇返deltaH個課 原來佢要求啲aq係1M(姐係濃度會影響deltaH?)
Thanks
Ostwald process係咪唔使識?
詳細*

No need
CATIVA
Vitamin C 個啲詳細都唔洗背
部分Zn同H2SO4直接反應係缺點黎
會令實際行外電路既電子少左 電池效率下降
所以先要分開兩邊再用鹽橋做
yes
for(aq)電解質 有Cu2+ Ag+呢d強氧化劑會優先做
無既就H+包底
嚴格黎講應該係dT升得快 因為速率高左
而同一隻酸 用濃定稀做都好
如果dH你計返kJ mol-1理論上係一樣
因為計緊每mol反應物放幾多熱 係一樣的
分別在於用濃酸就會短d時間內放曬d熱出黎
根本同一個reaction黎
用強酸弱酸做個dH先有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞