[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
我唔反對答埋 除左essay之外 你答愈多愈詳細一定屈機
不過excess左既答案一定唔可以有錯
同埋每年LQ佔84分 當你唔洗check卷 平均75秒答1分題目
頭先果題I2 vs NaI vs CH3COOC2H5已經佔3分
自己衡量可唔可以負擔得到"每題答埋呢一個point"
06打後個format似少少
內容考法就點都有落差
amide理論上number of hydrogen bond per molecule 會多d
amide有3 lone pair+2H
acid有4 lone pair+1H
boiling point difference大先可以用simple distillation
如果任揀 用fractional distillation 個separation會好d
Push
dimer一定唔考
但如果C chain length長左都form唔到dimer
其實應該要用GC / HPLC
係佢making只需要你答中chromatography就得
我當年答GCMS
non polar架
immiscible with water
ketone如果小C(propanone果d)就可以miscible
alcohol更加miscible因為form到多H bond

organic layer如果講solvent extraction 通常係ether/hexane/CH2CH2/CCl4 呢d
yes
多d留意自己答題上用字表達夠唔夠準確
5或以上 大部分錯唔係因為唔識 而係答案表達不清/唔中point
短期的話只能多睇marking寫法
relatively non polar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞