[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
有賴各位大力支持
雖然1000數字上唔係多 但無樣無光環無比錢宣傳 比我預期好架啦
淨係上你堂覺得舒服 學到嘢已經夠
其實唔明出面要樣同光環做咩
又唔係追星
覺得paper2好難中point做極都係得廿幾分 點搞
要攪清楚係純粹唔中point定係get錯題目個要求
好多人自己做完自己對 會覺得自己答既野無問題(因為你知自己寫既意思) 但實際上未必係可接受答案

建議做完多d比老師改 做新舊制題目都好 自己要留意下marking個表達方法

你試下舉下d例子 邊題你點答而又無分
你講得出邊題我都記得
想請問電化序係咪記書個個就得?
我見好似有啲怪怪地
乜嘢S2O82-
(So3)2- 稀稍酸又冇
定其實唔洗理 直接背就可以?
另外仲想問 H2so4 so42- so32- so2
究竟點知佢地幾時出邊隻
我見書入面h2so4 有兩條式
一條出so2+h2o
一條出so42-+so2+h2o
搞到有啲亂 求指點
我建議記下d common case
例如SO2可以reduce F2/Cl2/Br2/I2
I-可以reduceFe3+等等

SO42-本身無redox tendency
要用conc H2SO4先有oxidizing power 可以oxidizeCu/Ag/C 等等 通常要heat

SO32-喺ECS度可以當佢SO2咁睇

如果條式product side出SO2又出SO42-
可能係因為寫full equation要balance返其他ion既charge
如果寫成ionic equation一般會出SO2 only
Thx
想請問強酸 弱酸中和反應
點解弱酸同強酸需要嘅naoh mol會一樣
弱酸唔係只係會部分電離 咁h+唔係會少啲架咩?
同埋佢地個分別咪係咪只係放熱多啲
(你之前講過 但我唔記得係邊條片 )
中和作用一定完全反應 直到酸同鹼是但一個耗盡 唔關強弱事
強弱會影響溫度升幅 因為有部分熱吸返黎電離弱酸/鹼
yes rate受conc影響
yield只受mole of limiting reactant影響
MC既話做CE好定mock既好
CE會唔會有啲topic無MC
梗係做曬pastpaper先
正規試題先可以捉到佢個模式同埋concept位點define
out syl一定有 要識自己判斷邊d唔洗考 or 搵老師幫手
mock都係train個模式+多topic綜合能力+時間控制
真係做曬+熟曬pp先
得翻50日考有冇奪星溫書方法/操卷策略
基本上書溫嗮 concept應該算清嗮
做緊dse卷
dse by year一定要做曬+清曬錯/唔識既題目

如果有by topic題目(CE/AL/DSE)
多留意歷年marking寫法 常見既題型可以去記下
例如procedure of preparing standard solution / salt / solvent extraction

留意下marking經常出現既術語 習慣下自己答題時要用
例如preferentially discharge / comparable strength / equilibrium position / frequency of effective collision

有時溫書見到某d terms 自己諗下如果問你definition 自己寫唔寫得出 寫唔到就背
例如allotrope / saturated solution / standard enthalpy change of xxx / basicity / strength of acid

有時間既話不妨睇下exam report每題個comment
睇下有咩係marker認為多人錯 佢下年有機會出返

5*/5**好多時個關鍵在於答既野夠唔夠針對性地中到marking 多過你識唔識做
答題方面點樣做到精準d 簡潔d 點樣無位比人捉
係最難完善
thx 艾sir
唔建議記活化序
記常見還原劑/氧化劑就好夠
例如亞硫酸根離子同鐵(II)離子
你一見到佢地就要知道係邊種劑、會變成乜嘢

求救
第一題點解D錯
第二題我成日都唔識睇呢啲圖 無從入手
1. Zinc cannot react with water( but steam) in the syllabus
7.
有水, 酸可以ionise 變H+, 從而react with metal 出H2
D錯係因為Zn 唔會同凍水react, 但可以用steam react 出H2

12.
其實我教親做呢d 題目第1步一定係搵個electron flow
負極係負既源頭出負電子
所以rod IV 同 II 將會得電子
咁之後睇返ECS 你就會知係rod II 上面, Cu2+ 會preferentially discharged
咁點解rod IV唔會有mg plated on rod
姐係rod IV無野discharge?
乜electrolyte分開放都要睇preferential discharge咩

求救
第一題點解D錯
第二題我成日都唔識睇呢啲圖 無從入手
7.
有水, 酸可以ionise 變H+, 從而react with metal 出H2
D錯係因為Zn 唔會同凍水react, 但可以用steam react 出H2

12.
其實我教親做呢d 題目第1步一定係搵個electron flow
負極係負既源頭出負電子
所以rod IV 同 II 將會得電子
咁之後睇返ECS 你就會知係rod II 上面, Cu2+ 會preferentially discharged
咁點解rod IV唔會有mg plated on rod
姐係rod IV無野discharge?
乜electrolyte分開放都要睇preferential discharge咩

諗下杯野入面有咩先
有mg2+ so42- h+ oh-
Rod iv 係收電子,所以一定係mg2+/h+ 做野
咁你諗下邊隻勁啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞