[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
3同5差好遠wor
不過仲有3個月可以追
同埋校內試同出去考又唔同
我2019
Organic synthesis 究竟仲有啲咩好出

2016 2017 出埋cyclic ester

仲有咩好考

Reaction 又少,黎黎去去都係玩個啲
Organic synthesis 究竟仲有啲咩好出

2016 2017 出埋cyclic ester

仲有咩好考

Reaction 又少,黎黎去去都係玩個啲

一係就玩markovnikov rule 將啲 oh group 移位

我已經諗唔到可以點考得再雕鑽啲
其實dse出organic synthesis都偏淺
最多我諗出functional group移位
或者有兩個OH group但級數唔同加K2Cr2O7有唔同behavior咁
話明last minute咁等差唔多時候先啦
咁唔洗驚啦
最f5最緊要唔好日日上堂發夢
依家學既topic明左先 唔好積住曬d野
唔係上到中六要重新讀返你都幾頭痕
我成日考試會斷路
仲有acid and base 同 metal 成日有甩漏
Naming 又錯撚埋
大把 數之不盡
比較大路既
通常係d定義寫得唔夠準確
計數sig fig位攞多左
d chemical test寫expected observation唔清楚(eg. 出H2 / 出colorless gas, color turns from xx to xx)

其實好多 亦好難具體地一個一個list比你
只能要你寫個ans出黎 我再睇下有咩地方要改
咁就易好多
呢兩課多basic knowledge背
例如metal reactivity series vs extraction method/reaction with water/ O2)
rusting/protection method
acid / base reactions (metals ion form precipitate)
solubility rules
titration
但相對地唔算難 同埋好多內容後面topic會用得返 要熟
如果真係驚既可以去商務買本叫common error既雞精書 分兩本 細細本
有冇考前心得
次次考試都好似大打折扣咁
治本方法都係要睇返你上次錯咩
無可能我完全唔知你咩情況 又未睇過你份卷 就可以講得出點樣令你改善
除非你信人地名師果d咩神技升grade
宜家做完CE DSE 同溫翻曬書既野
咁翻做DSE好定做出版社mock e.g JingKung好?
精工聽人講必做
定係搵巴打你補習
書商mock我無詳細睇過比唔到意見
不過in general接近考公開試就唔好接觸太多坊間題目 儘量做返公開試題目
你話CE DSE做完既意思係by topic定by year?做多幾多年?唔同做法效果唔同
同埋有部分topic得AL 雖然比較難 但skip左AL會miss左好多題型

至於補習呢 我精讀班core教剩6課 elective黎緊下星期開始教an chem 聽日開redox特別班
詳情你TG我啦 睇下你啱唔啱
TG: elvislamchem
https://t.me/elvislamchem

其他人都可以用TG問chem
CE AL by topic 20年
DSE by year 12-15
咁溫熟d做埋practice paper/16/17啦
mock可以做 主要練個綜合處理能力同時間控制
但唔洗話太多 有時d非正規題目做得多壞手勢
我而家熄手機計時drill一份past paper
睇嚟背真係好重要
無人講野不如講下出題走勢

覺得EAA開始會出得愈黎愈似AL
上年出左auto catalyst
再上年出左Kw
不如討論下有咩AL topic 有機會出現

個人覺得acid dissociation constant 計pH/bond enthalpy/redox titration有機會出
redox titration 出過啦
無人講野不如講下出題走勢

覺得EAA開始會出得愈黎愈似AL
上年出左auto catalyst
再上年出左Kw
不如討論下有咩AL topic 有機會出現

個人覺得acid dissociation constant 計pH/bond enthalpy/redox titration有機會出

其實都算出過
不過無叫你計

可能之後會只係俾個bond energy 你
用番break bond 吸熱 form bond 放熱搵佢係正定負再加埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞