[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
其實weak acid HA <-> H+ + A- 計pH我都估佢會出
其他可能考Ksp (solubility of solid) / Kd (solubility in two immiscible layers) / 甚至buffer solution既概念

bond enthalpy雖然唔難 但考既機會唔大
因為dse本身無學每條bond可以獨立計enthalpy呢個概念

titration可以出既case其實無限多
睇返近工年出既case都唔係based on syllabus suggest教既例子去考
特登去貼佢題根本不設實際
老實d練到佢點出都計到仲好
終於爬返曬新post 睇到就黎盲
艾sir繼續加油 想當年我CE果陣舊登冇account都係靠做cd rom學野 所以就算個post冇乜DSE考生 內容有質素既話仍然會有好多人有得著
我做oled
多謝支持
HKU?
btw 問埋alkaline medium redox balance 有冇機會出
hydrogen fuel cell 已經係啦

可能會出個你未見過既cell (e.g. zinc-air cell)
然後比資料你bal式
跪求chem smaple paper marking
唔建議做sample paper
一來佢出法已經變左 例如已經唔會出9分題
HLEA前兩前已公佈過唔洗參考sample paper(practice paper ok)
二來sample paper既題目根本係由舊制CE AL度抽出黎合成一份卷
但我就係做完先發覺無得對
睇吓自己錯咩都好呀.. 唔該你
我屋企有 今晚返去試下影比你
唔介意你可以send你份卷比我我幫你改
係喎你無叫我做SP 淨係叫我做PP
give me your telegram
又推推
呢個星期病左無出片 黎緊會出返
你好彩 有咩貴幹
問啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞