[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
咁你不斷拋書包出mk mini test做乜鳩牙
你咁撚清高,做乜要洗濕自己個__頭玩mk玩既野
想drop chem
利申中五仔

學校老師又廢 本精工垃圾書啲內容又唔齊又亂 請問如何我想追返哂啲進度 齋自修夠唔夠? 有冇邊本寫得比較好嘅教科書推薦? 或者係我咁嘅情況係要搵私補定大型補習社都ok?
重要NO NO2 都唔係octet
有N compound 要小心
Total number of valence e of compound 係odd number 就會係radical
你對升學有咩期望先,如果你想揀理科或者醫療科既話chem係必讀,就千祈唔好drop
因為chem既weighting 通常都係比較高
如果冇呢d目標既,就因應自己workload黎判斷啦 始終dse睇重core 科目多d,唔好因為科X而拖累其他科
所以都係睇你情況而定

如果想自修chem,根底唔深但英文唔差既,我會建議你上youtube睇睇下Khan Academy或者organic chemistry tutor既channel,佢地既內容唔算深,教得都算清楚,但你要自己識揀一d啱用既野黎睇,唔好浪費自己寶貴既溫習時間同埋心志

chem既話我覺得未去教晒書之後都唔好去大型補習,因為chem都好重concept,如果你唔熟內容直飛習題既話你就變左死背,會讀得幾辛苦。有個私人老師教你可以就住你既程度去幫你清concept,會讀得舒服d。

利申:15DSE,而家chem major yr3
heavy metal treatment應該唔洗識

octet總之要知道有d人係可以not obey octet rule但仍然exist到
1. >8e (PCl5 , SF6)
2. <8e (BF3 , BeCl2)
3. odd electron (radical)

用hot solvent果種叫recrystalization

SO2 (RA) / Cl2 (OA) have bleaching property (an chem)
通常出黎個成績都會低expectation少少,所以想5既話就要準備到5*既程度,難度都唔低
做完past paper唔識先上黎問會好d,起碼你清楚自己叿識d咩,同埋你會記得自己做錯既野
你個人未ready好要吸收d咩既話你上黎追post都冇用,見到唔識既野只會沮喪唔想溫

記住,唔識做錯唔係問題,但你錯過一次就唔好比自己錯第二次,如果唔係你浪費緊自己時間。
mark低自己做錯同埋覺得重要既野,定時定候拎返出黎望,好快你就會記入腦架喇
DSE駛唔駛識equilibrium?
Ok 咁H2SO4個個係equilibrium黎
2H+ + SO4(2-) <->> H+ + HSO4- <<-> H2SO4
差唔多所多H2SO4 都ionise做HSO4-
但係HSO4- ionise to SO4(2-)係less favourable既
(Removal of a hydrogen ion from a negative charged complex ion is less favourable due to the electrostatic attraction)
所以放唔曬total 2 mole of H+
Concentration of H+ in 1M H2SO4自然低過2M HCl
單靠教科書有難度
中五大把時間追 最緊要有恆心 唔好讀兩讀就放返低
唔太建議補大型 打返個底緊要過skills
特別係chem呢d科 知識同資源相對比較流通 唔似中英通下下講題型框架
無謂靠kill投機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞