[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
問馬志宏啦
你拎呢份卷出黎係人都知啦
答住一題先
第二題
痴撚線f個題個reaction我見都未見過

Step 1個desulfurization mechanism唔太肯定
但係step 2個carbene formation同cyclopropane synthesis應該無問題
都係睇HOMO 係唔係symmetric

之後轉下手指

楊丹教得好過癮
我淨係記thermal 6 pi electron個case
先記個HOMO

之後要form sigma bond p orbital要overlap
所以個頭同尾要向相反方向轉 => disrotatory

Thermal 4 pi electron係6 pi electron相反 conrotatory
Photochemical個d case又同thermal相反
所以記一個等於記曬四個
Btw只要明白每個case既mo同HOMO 就記都唔駛記
楊丹 for sure

學臣走曬佢都冇損失
因為 hv , 即係promote 一粒 electron 上LUMO
所以本身既LUMO 就變左HOMO

之後又要講mo symmetry 睇下係跟symmetry plane定係symmetry axis 其實幾煩下
佢地唔使去到咁深
點會無
啱多題都喺返度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞